Sony DCR PC350E

Kao i većina svojih suvremenika, SONY DCR PC350E dolazi u društvu svih potrebnih dodataka namijenjenih komunikaciji kamere s računalom, drugom kamerom, televizorom ili videorekorderom.

© Damir TiljakKao i većina svojih suvremenika, SONY DCR PC350E dolazi u društvu svih potrebnih dodataka namijenjenih komunikaciji kamere s kompjutorom, drugom DV kamerom, televizorom ili VHS videorekorderom. Znači, u kutiji se nalaze svi neophodni kablovi, adapteri, daljinski upravljač, CD s kompjutorskim softwareom i ostalo. I ovaj model ujedno je digitalni fotoaparat, koji koristi priloženu memorijsku karticu od 16 MB.

Asketski model kamere ovoga tipa, na prvi pogled ulijeva određenu dozu skepse. Ipak, nakon početne nelagode uvidjet ćemo kako prividni nedostatak velikog broja tipki i komandi ne znači uvijek i slabije performanse. Najvažniji razlog za umanjeni broj tipki i rupica na kućištu kamere je postojanje modula koji se zove "Handycam Station". To je zapravo vrsta kompaktnog držača kamere, svojevrsnog stolnog stativa koji je ujedno i adapter za USB, DC, DV, AV i S - video signale. To znači da vaš SONY DCR PC350E na dnu ima interface connector koji ulazi u interface connector na "Handycam Stationu". USB, DC, DV, AV i S - video kablovi ulaze direktno u "Handycam Station" modul, bez potrebe da ih utičete direktno u kameru. Očita ideja je spasiti vas petljanja s nekoliko kablova u i oko kamere istodobno. Zgodan koncept, za koji mogu pretpostaviti da u nekim slučajevima štedi i živce i vrijeme, ali nelagodu izaziva pomisao o mogućem gubitku famoznog "Handycam Station" modula, jer u tom trenutku, vaša kamera ostaje bez DV veze s vanjskim svijetom. Onako laganog i plastičnog lako ga je u žurbi previdjeti i ostaviti u gepeku automobila ili u ladici. Budite iskreni: zar ste na godišnjem odmoru, izletu ili na čelu svadbenog vlakića toliko prisebni? Ako se baš u takvim situacijama u vama javi hladnokrvni profesionalni snimatelj, onda je ovo model kamere koji vas ne može iznevjeriti. Osobno ipak preferiram SVE ulaze i izlaze na kameri.

Kao i neki drugi modeli, SONY DCR PC350E ima mogućnost okretanja LCD ekrana za 180 stupnjeva, odnosno "naopako" tako da možete kontrolirati kadar dok se i sami nalazite ispred objektiva. Naizgled nevažna, ali ponekad spasonosna opcija. Također, na LCD ekranu se nalaze tipke za kontrolu zooma kamere. To omogućava precizno i polagano, ali kvalitetno zoomiranje bez skokova. Primijetit ćete da imate mnogo veću kontrolu nad zoomom na ovakav način, nego preko standardnih tipki na kućištu kamere.

Iako SONY DCR PC350E spada u "ne-toliko-ekstravagantne" modele, siguran sam da će zadovoljiti ne pretjerano zahtjevne, ali svakako pedantne i uredne korisnike.

Simon Narath Bogojević

Kategorija: 
Video

Objavljeno: 01.11.2005.