50 SLR godina

Canon slavi 50 godina SLR fotoaparata

Canon slavi važan trenutak u svojoj povijesti: pedesetu obljetnicu svojih SLR digitalnih fotoaparata. Te fotoaparate Canon proizvodi i prodaje od predstavljanja modela Canon Flex u svibnju 1959. Danas su Canonovi SLR fotoaparati prihvaćeni kao standard u amaterskoj i profesionalnoj fotografiji, a tijekom proteklih ih je pedeset godina diljem svijeta prodano više od pedeset milijuna.

Serija EOS nastala je 1987. Prvi model bio je EOS 650, a na njemu je predstavljen sustav objektiva serije EF (Electro Focus), u kojemu su fotoaparat i objektiv komunicirali putem električnih kontakata, a ne mehanički kao do tada. Serija EOS i EF objektivi pokazali su se nezamislivo popularnima te je diljem svijeta prodano više od četrdeset milijuna EF objektiva. Nevjerojatno zvuči podatak da je deset milijuna tih fotoaparata proizvedeno tijekom zadnje tri godine, zahvaljujući dosad najradikalnijoj promjeni u svijetu fotografije i njezinu najvećem procvatu – prijelazu s filma na digitalni zapis.

Predstavljanje modela EOS 300D u rujnu 2003. preokrenulo je svijet fotografije. EOS 300D bio je prvi cjenovno pristupačan digitalni SLR fotoaparat namijenjen širokom tržištu i munjevito se proširio svijetom. Profesionalne fotoaparate iz serije EOS-1 i EF objektive bira većina fotoreportera i sportskih fotografa diljem svijeta.

Canon i dalje ne odustaje od inovacija. Novi EOS 5D Mark II prva je kamera koja snima Full HD filmove te otvara mnoštvo novih mogućnosti profesionalnim fotografima i fotoreporterima. Trajnim ulaganjem u razvoj i istraživanje te osluškivanjem bila korisnika Canon i u sljedećih pedeset godina namjerava fotografima nuditi najbolje alate na tržištu te predvoditi razvoj slikovne kulture.

Kategorija: 
Foto Tehnologija

Objavljeno: 16.01.2009.