ITO premaz

Na novijoj generaciji digitalnih senzora nalazi se antistatički ITO premaz

Senzorski sklopovi presvučeni ITO filmom © SonyPojavom problema prašine na senzorima digitalnih aparata proizvođači senzora odlučili su pomoći korisnicima da se riješe prašine tako što će površinu senzora napraviti vodljivom te tako ukloniti pojavu nakupljanja statičkog elektriciteta koji drži čestice prašine 'zalijepljene' na senzor.

ITO je akronim za 'Indium tin oxide', smjesu indij(III) oksida (In2O3) i kositar(IV) oksida (SnO2) - kositar se na engleskom naziva 'tin' pa otuda drugačije ime. Smjesa najčešće ima sastav od 90% indij oksida i 10% kositar oksida. Najvažnija karakteristika ove smjese je da električni vodljiva i u tankim slojevima optički prozirna. Različitim metodama isparavanja u vakuumu ova se smjesa u tankom sloju nanosi na površinu niskopropusnog filtra ili nekog drugog filtra koji se nalazi na vanjskoj površini sklopa senzora. Sastav smjese određuje njezine karakteristike, pri tome je potreban određeni kompromis jer veća električna vodljivost smanjuje prozirnost, i suprotno, veća optička propusnost sloja znači manju električnu vodljivost (veći električni otpor).

Svojstva ITO filma

Optička i električna svojstva

Narančasto - ITO sloj na senzoru © SonyOva svojstva ovise o omjeru dvije komponente i načinu nanošenja. U pravilu kod otpora od 10 Oma po metru kvadratnom optička propusnost iznosi nešto više od 80% dok kod optičke propusnosti od 90% otpor raste na vrijednost koja prelazi 100 Oma po metru kvadratnom. U tim se granicama najčešće i kreću svojstva ITO filma na senzorskim čipovima. Manji otpor znači preveliku apsopciju svjetla, veći otpor znači preslabu antistatčku zaštitu. ITO film se za valne dužine zračenja koje su duže od vidljivog djela spektra (IR dio spektra) ponaša kao metal, odnosno za njih nije propustan nego ih reflektira tako kod električne vodljivosti od 30 Oma po metru kvadratnom reflektivnost IR zračenja iznosi preko 80%. Sloj u potpunosti propušta UV zračenje.

Mehanička i kemijska svojstva

Ono što može zanimati sve vlasnike SLR aparata sa senzorima koji imaju apliciran ITO film je da je taj premaz mehanički vrlo tvrd i otporan, štoviše nanosi se kao sloj koji povećava otpor stakla na habanje, pa se nanosi na avionska stakla preko kojih velikom brzinom struji zrak s mnogo čestica prašine. Kemijski je otporan na organska otapala, razgrađuju ga, kao uostalom i većinu oksida, već i slabe mineralne kiseline. Ne otapa se u vodi. Kao veliki problem se pokazala njegova reakcija s metanolom, koji s oksidima metala daje metoksi soli koje su pak topljive u samom metanolu te tako metanol polako ali sigurno skida ITO film sa senzora.

Ostale upotrebe

ITO se koristi za proizvodnju vodljivih, a prozirnih slojeva kod izrade LCD zaslona, ravnih CRT ekrana, plazma ekrana, ekrana osjetljivih na dodir (touch screen) ali i za mnoge druge uređaje i proizvode, uz ostale to su solarne ćelije, antistatički premazi na staklima, IR reflektivni premazi na staklima (smanjuju zagrijavanje unutrašnjosti automobila, aviona, kuća i sl.). ITO premaz onemogućava zamagljivanje stakla, pa se i zbog toga nanosi na avionska stakla i stakla skupih automobila. Zbog velikog opsega upotrebe i činjenice da je indij rijedak i skup metal ITO premazi su skupi pa im se traži odgovarajuća zamjena.

Damir Tiljak

Kategorija: 
Foto Tehnologija

Objavljeno: 10.08.2007.