FourThirds objektivi

Zbirni katalog proizvođača objektiva za standard četiri trećine

Od nedavno se u prodavaonicama fotografske opreme može besplatno dobiti publikacija koja predstavlja zbirni katalog proizvođača objektiva za standard četiri trećine: Olympus, Panasonic i Sigma. Radi se o nadasve zanimljivoj publikaciji koja može biti vrlo korisna i fotografima koji koriste druge sustave jer se uz predstavljanje objektiva za sustav četiri trećine u katalogu nalazi poglavlje o poznavanju objektiva u kojem se između ostalog objašnjavaju pojmovi kao što su kut gledanja i žarišna udaljenost, f-vrijednost, dubinska oštrina, uvećanje slike i MTF. Zatim je tu i poglavlje o tehnologiji objektiva u kojem je moguće pročitati teme kao što su napredni dizajn objektiva, tehnologija proizvodnje objektiva i slično, iz tog poglavlja prenosimo tekstove o MEGA O.I.S optičkoj stabilizaciji slike i HSM sustavu pogona AF mehanizma. Moramo također spomenuti da cijela publikacija obiluje izvrsnim nadahnjujućim fotografijama snimljenim upravo objektivima koji su predstavljeni u publikaciji. Osim što je uz svaki objektiv fotografija koja je tim objektivom snimljena, tu su njegove kompletne specifikacije, presjek i MTF krivulja. Sve na jednom mjestu.

Olympus Zuiko Digital 14-54 mm f/2,8-3,5

Ako niste u mogućnosti pronaći tiskanu publikaciju, što vam svakako preporučamo, elektronički oblik u PDF formatu možete preuzeti ovdje.

Optički stabilizator slike (MEGA O.I.S.)

Optički stabilizator slike (MEGA O.I.S.)Potresanje fotoaparata je jedina najveća prepreka za snimanje jasnih, čistih slika. Panasonic je razvio MEGA O.I.S. kako bi savladao ovu prepreku. Ugrađen u LEICA D VARIO-ELMARIT objektiv, MEGA O.I.S. koristi gyro senzore za detekciju pomicanja
fotoaparata uzrokovanog potresanjem ruke te ispravlja leću u skladu s optičkom osi. Zamućenje je eliminirano ili smanjeno. Panasonic Venus Engine LSI povećava MEGA O.I.S. performanse budući da je ugrađen direktno na objektiv.

Ovaj procesor velikih brzina precizno utvrđuje potresanja aparata pri brzini od 4.000x po sekundi, pa je kompenzacija potresanja iznimno točna. MEGA O.I.S. omogućava snimanje čistih i jasnih slika bez korištenja stativa, posebice kod makro snimanja ili snimanja u prigušenom svjetlu, čime proširuje fleksibilnost fotografiranja.

Hyper-Sonic Motor (HSM)

Sigma originalni HSM je sustav jakog pogona/odziva zaustavljanja koji smanjuje pogonski šum.

Hyper-Sonic Motor (HSM)

Leća s HSM može izoštriti pri velikim brzinama i niskom šumu, te se može koristiti kod kontinuiranih ručnih izoštravanja, pri kojima su moguća fina izoštravanja jednostavnim okretanjem fokusnog prstena nakon što je prosječni fokus postignut automatskim izoštravanjem.

Kategorija: 
Foto Tehnologija

Objavljeno: 12.01.2007.