Detekcija osmjeha

Nakon tehnologije detekcije lica došla je tehnologije detekcije osmjeha

Nova tehnologija detekcije osmjeha koju je razvila kompanija Sony u osnovi se temelji na algoritmima detekcije lica. Kako bi razvio ovu tehnologiju Sony je u super-računalo unio ogromnu količinu podataka o ljudskim licima. Tako stvorena baza podataka podvrgnuta je analizi, u obzir su uzete razne karakteristike ljudskog lica, kao što je na primjer položaj očiju u odnosu na usta, različiti oblici i intenziteti osmjeha i slično. Daljnjom obradom nastali programi koji mogu detektirati osmjeh uneseni su u procesore koji se ugrađuju u aparate. U prvom stupnju najprije dolazi do detekcije lica.

Nakon što tehnologija detekcije lica obavi svoj posao određuje se pozicija očiju. Kad računalni algoritmi odrede kut i položaj lica lokalizirani podaci koriste se za interno podešavanje. Svrha ovog podešavanja je da se eliminiraju problemi koji mogu nastati uslijed individualnih karakteristika ogromne raznolikosti ljudskih lica. Tako se sa sigurnošću, neovisno o tipu lica ili rasnim karakteristikama, može odrediti kad se osoba koju sustav za detekciju osmjeha prati nasmiješila. Ako je u uključena funkcija "SmileShutter" aparat neće snimiti fotografiju sve dok se osoba koja je na fotografiji ne nasmiješi.

Ovo je samo kratak prikaz ove nove tehnologije, ima tu još puno finih detalja, od toga da se osjetljivost okidača može podesiti tako da sustav reagira već na naznaku osmjeha po do toga da aparat okida tek kad se pokaže veliki sjajan osmjeh. Također je moguće birati ključnu osobu kad ih je u kadru više od jedne pa će sustav pratiti samu nju, a moguće je koristiti automatiku tako da sustav sam odredi osobu čiji će osmjeh biti zaslužan za okidanje.

Kategorija: 
Foto Tehnologija

Objavljeno: 24.09.2007.