Digitalna kontaktna kopija

Kako velikom broju ljudi, bez računala, pokazati veliki broj digitalnih fotografija?

Nakon snimanja krstitki djeteta vaše rođake, koje ste, na radost cijele obitelji kao jedini fotograf u familiji odradili upravo vi, nastaje problem dijeljenja fotografija mnogobrojnoj rodbini. Što ako vaša postarija teta nema računalo, a tako si želi odabrati fotografije koje će posložiti u svoj veliki žuti album na polici ispod goblena, nakon što ih upravo vi, kao njen obiteljski ljubimac za nju odnesete na printanje u foto studio? Nema vam druge nego da ih joj donesete isprintane na papiru pa neka si teta odabere petnaestak najboljih.

Kako smjestiti više fotografija na jedan papir za pregledavanje? Za to vam spasonosno rješenje nudi Photoshop sa svojom opcijom File -> Automate -> Contact Sheet

U odjeljku Source Images -> Use trebate izabrati slike koje želite prikazati. Ako u Photoshopu već imate otvorene slike koje želite prikazati, onda izaberite opciju Current Open Documents, a ako želite prikazati slike iz određene mape, izaberite Folder i sa Browse odaberite dotičnu mapu.

U odjeljku Document definirajte veličinu papira na koji ćete printati: ako ćete printati na format A4 izaberite width: 21 cm i height: 29,7 cm. Rezolucija je kod printanja obično od 250 do 300 pixel/inch, a mode RGB.

U odjeljku Thumbnails odaberite broj stupaca (columns) i redova (rows) za prikaz slika. Kako bi se sličice što bolje posložile na papir Photoshop ih za vas može i zarotirati, da bi to napravio morate mu označiti kućicu pokraj naredbe "Rotate For Best Fit" Ako želite da ispod slike bude ispisano njezino ime, uključite opciju "Use Filename As Caption" i odaberite font i njegovu veličinu.

Kad podesite sve parametre pritiskom na tipku "OK" Photoshop će generirati "Contact Sheet", otvoriti će svaku sliku u mapi koju ste odabrali, smanjiti je na potrebnu veličinu i smjestiti na ispravno mjesto. Ako ima puno fotografija i ako su velike razlučivosti taj proces može i potrajati, pogotovo ako vam je računalo slabije procesorske moći i s malo RAM-a.

Ovako generirana datoteka ispisuje se na klasičan način preko naredbe "Print", a moguće ju je i pohraniti u arhivu, odnosno spremiti uz fotografije koje su na njoj prikazane.

Darija Tripalo

Kategorija: 
Digitalna fotografija

Objavljeno: 20.06.2007.