Pokrivanje tražila kod ekspozicije

Mnogi korisnici SLR aparata nisu svjesni da svjetlost u aparat može ući i kroz tražilo

Put svjetla u SLR aparatu Pentax K-7Kod fotografskih aparata SLR tipa konstrukcija tražila izvedena je refleksijom svjetla uz pomoć pentaprizme. Svjetlost koja dolazi kroz objektiv preko zrcala i pentaprizme dolazi u tražilo u kojem vidimo sliku. Mnogi vlasnici takvih aparata nisu svjesni da je taj put dvosmjeran. Ovo možete vrlo jednostavno provjeriti - pogledajte kroz objektiv takvog aparata i vidjet ćete da se slika projicira i s druge strane, zaista možete vidjeti scenu prema kojoj ste okrenuli tražilo.

Ova nam činjenica ne znači puno kod normalnog fotografiranja, prilikom gledanja kroz tražilo pokrivamo ga okom. No ako fotografiramo na neki drug način, recimo da ostavimo aparat na stativu i fotografiramo krajolike bez gledanja kroz tražilo ili ako podignemo aparat iznad glave kako bismo fotografirali preko neke prepreke - recimo gomile ljudi koji se naguravaju ispred neke zanimljive teme, svjetlost će do svjetlomjera doći ne samo kroz objektiv nego i kroz tražilo. Što će se tada dogoditi - svjetlomjer će registrirati znatno više svjetla nego što ga ima i automatski će podeksponirati scenu - slika će ispasti pretamna. Evo kako to izgleda u praksi. Gospođa koja čisti grašak snimljena je odozgor, ribljim okom. Aparat je podignut u zrak koliko su to dozvoljavali moja visina i dužina ruke, a kako bi se scena u potpunosti pokrila. U prvom slučaju tražilo nije pokriveno i svjetlost nebeskog svoda koja se nalazila direktno iznad tražila došla je do svjetlomjera. Jadni se uređaj potpuno zbunio jer naravno da nije očekivao toliki ulaz intenziteta svjetla kroz "stražnja vrata". Zaključivši da svjetla ima ne pretek naš je svjetlomjer odredio odgovarajuću ekspoziciju i cijela je scena snimljena pretamno.

Tražilo nije pokriveno © Damir Tiljak

Prilikom drugog fotografiranja ova je greška ispravljena. Široki latex remen postavljen je preko tražila. Na taj je način blokiran ulaz svjetla kroz tražilo i do svjetlomjera je došla samo svjetlost reflektirana od scene koju sam fotografirao. Ovaj put ekspozicija je ispravna i scena je adekvatno prikazana na slici.

Tražilo je pokriveno © Damir Tiljak

Kako pokriti tražilo. Jedan od načina je upravo ovaj kojeg sam opisao i tu se pokazala još jedna korisnost širokog i mekanog remena za aparat (druga je da dugotrajno nošenje aparata preko ramena ne uzrokuje prekid cirkulacije). Neki aparati imaju ugrađen jedan mali sklop koji pokretom polugice smještene pokraj tražila podigne pregradu koja u potpunosti blokira tražilo - no takvih je na žalost sve manje. Ostali dolaze s plastičnom kapicom koju možemo postaviti preko tražila. Ta je kapica najčešće već postavljena na remen za nošenje aparata koji dolazi uz aparat. Mana ovog pristupa je da treba skinuti gumu koja okružuje tražilo te je cijeli proces kompliciraniji nego što treba biti, a i vremenski zahtjevniji.

Damir Tiljak

Kategorija: 
Opća fotografija

Objavljeno: 29.06.2009.