Debending

Uklanjanje pruga na digitalnim fotografijama

Ovaj članak namijenjen je svima onima koji primjećuju pojavu pruga na svojim digitalnim fotografijama, a koje su uzrokovane smetnjama na senzoru fotoaparata. Posebno, članak se odnosti na vlasnike Olympus SLR fotoaparata Evolt serije: E-410, E-420, E-510, E-520 te do određenog stupnja E-3.

U članku je detaljno opisano kako fotografije koje su snimljene pri ISO 800 i ISO 1600 osjetljivostima senzora (fotografirane s Olympus E-510 aparatom kod kojih se javlja intenzivno pruganje) mogu biti obrađene u Adobe Photoshopu koristeći Nik Software Dfine 2.1+ i Imagenomics Noiseware Professional Photoshop plug-inova, zadržavajući pritom visok stupanj detalja bez podeksponiranja ili pregaranja bilo kojeg dijela fotografije / histograma.

Za ovaj članak, podrazumijeva se kako svoje fotografije razvijate iz RAW formata digitalne kamere u 16 bita, te kako proizvedene fotografije imaju puni histogram bez podeksponiranih ili pregorenih dijelova. Klik na bilo koju od fotografija vodi na JPG datoteku pune kvalitete (Photoshop 12 kvaliteta). Demonstracijska fotografija snimljena je Olympus E-510 fotoaparatom, pri ISO 1600, sa Zuiko Digital 50mm te F2.0. Kontrast / histogram uniformni su za sve verzije fotografije. Portret nije softverski izoštravan niti u jednom koraku obrade fotografije.

Pruge veličine prsta na fotografijama

Kada sam odlučio preći s Olympus E-500 na Olympus E-510 fotoaparat, to je bilo poglavito zbog Live View funkcije i reklamirane bolje ISO osjetljivosti senzora. No iako je na E-500 šum bio priličan, podsjećao je na filmsko zrno, tako da to nije bilo prevelik problem. E-510 davao je bolje fotografije s obzirom na šum, no nešto nije bilo uredu.

Original s prugama © Borislav Dopuđa

To je bila početna reakcija. I ostala je takva gotovo devet mjeseci tijekom kojih sam bio u potpunosti nemoćan ukloniti pruge sa svojih fotograija bez da ih uništim. Na internetu se može pronaći kako se na nekim pojedinačnim primjercima E-510 aparata pruge javljaju čak i na ISO 200 te ISO 400 osjetljivostima, a ne samo na ISO 800 i ISO 1600. Ne moram reći kako uopće nisam bio sretan sa svime ovim. Problem s prugama je to što ne žele otići. One se uglavnom javljaju prilikom fotografiranja kadrova na kojima ima mnogo tamnijih područja, no to nije strogo pravilo.

Što god radili tradicionalnim metodama dovesti će vas bilo do toga da odrežete velik dio histograma za tamne vrijednosti (pruganje je najprimjetnije na plavom kanalu), ili agresivno uklonite šum s vaših fotografija, što opet rezultira "spljoštenim" fotografijama bez detalja koje izgledaju umjetno.

Plavi kanal © Borislav Dopuđa

Rješenje!

Nik Software Dfine 2.1+ te Imagenomics Noiseware Professional u suradnji.

Prvi korak magije obavi Dfine plug-in, gdje se pod "Reduce / More" nalazi dodatna kućica "Debanding" sa postotnim klizačem.

Prvi korak - uklonjene pruge © Borislav Dopuđa

Drugi korak, u kojem su svi ili većina pruga već uklonjena, treba primijeniti Noiseware Professional plug-in kako bi se uklonile zaostale pruge i popravila ukupna kvaliteta fotografije. Opcije za uklanjanje šuma trebaju biti postavljene prilično nisko, kako ne biste izgubili detalje. Bez pruga, šum koji se kod Olympus fotoaparata koji su zahvaćeni ovim problemom javlja, izgleda vrlo dobro i podsjeća na šum koji daje film.

Obrađena fotorafija © Borislav Dopuđa

Detaljna procedura

Dfine 2.1

Dfine plug-in nije savršen. Iako su algoritmi koje koristi gotovo magija, nemojte pretjerano koristiti postotni klizač, budući se u nekim slučajevima mogu pojaviti sjene oko rubova.

Postavke koje su za mene radile najbolje:

• ISO 100 / nije potrebno
• ISO 200 / nije potrebno
• ISO 400 / 25%
• ISO 800 / 75-125%
• ISO 1600 / 150-200%

Svatko, naravno, mora pronaći najbolje postavke za svoje specifične fotografije.
Dodatno: ne koristite Dfine 2.1 ugrađeni "Contrast noise" filter; uvijek ga podesite na 0%, budući je implementacija otklanjanja šuma puno bolje riješena drugdje, no ostavite "Color noise" vrijednost na 100%.

Ako slijedite ova uputstva, bit ćete u stanju okloniti gotovo sve pruge sa fotografija, sa zadržanim "orginalnim" šumom te detaljima kao i prije procedure.

Noiseware Professional

Noiseware Professional vjerojatno je najbolji dostupan software za otklanjanje šuma, koji izvrsno radi i s Dfine plug-inom.

Nakon što ste završili s Dfine-om, filtrirajte fotografiju s Noiseware Professional kako vam odgovara. Postavke za Noiseware ProfessionalU nekim slučajevima Noiseware može ukloniti neke blage pruge zaostale nakon Dfine-a, ovisno o tome koliko agresivne postavke odabereta za otklanjate pruga / šuma. Na kraju - Noiseware Professional vrlo je složen alat. Kako bi ste pronašli što vam najbolje odgovara, morati ćete pronaći svoj put kroz cijelu planinu menija i klizača. No krajnji rezultat biti će više nego nagrađujući. Koristeći tehnike opisane ovdje, bit ćete u stanju popraviti zbog pruga neupotrebljive fotografije na ISO 400 i ISO 800 do točke kada su dovoljno kvalitetne da ih možete prodati te čak učiniti da ISO 1600 fotografije izgledaju vrlo dobro (mada iste bolje izgledaju prebačene u crno bijelo).

Sretno!
--
Borislav Dopuđa 2008.,
Sva prava pridržana.

Kategorija: 
Napredna fotografija

Objavljeno: 06.01.2009.