Photoshop CS4

Tvrtka Adobe Systems Incorporated predstavila je Photoshop CS4

Tvrtka Adobe Systems Incorporated danas je, putem svog weba, napokon predstavila novu verziju svoje "zlatne koke za obradu fotografija" - Photoshop CS4.

Ova verzija Photoshopa, kao i do sada, poboljšana je tako da korisniku nudi više kontrole, jednostavniju uporabu pojedinih alata, a samim time i brže obavljanje zadataka kao i neke sasvim nove opcije.

Što bi moglo biti zanimljivo fotografima?

Budući da je Photoshop CS4 optimiziran za rad na 64- bitnoj verziji Microsoftove Windows Viste, Adobovci su obećali da će svi oni koji rade sa jako velikim slikama doživjeti katarzu jer će se program ubrzati čak i do 10 puta! Iako korisnici Mac-ova neće nažalost još moći uživati u toj brzini, s obzirom da tvrtka Apple još nije izbacila Mac OS 64-bitnu verziju, na raspolaganju im je pregršt ostalih novina Photoshopa CS4.

Neke od njih su:

Adjustments panel i Masks panel koji su napravljeni ne bi li ubrzali i olakšali korištenje Adjustment layera i maski.

Content-Aware Scaling opcija omogućuje da se jednim potezom smanji ili poveća površine slike, pri čemu Photoshop "pametno"tj. proporcionalno prilagođava veličinu objekata na slici njenim novim dimenzijama.

Extended depth of field opcija omogućuje da se više slika istog objekta, ali različitih ekspozicija, boje ili dubinske oštrine spoji u jednu sliku.

Poboljšana korekciju boja moguća je pri korištenju Dodge, Burn, and Sponge alata jer dodana opcija "inteligentno" čuva početnu boju prilikom posvjetljavanja ili potamnjivanja.

Lakše i preciznije retuširanje prilikom korištenja novih opcija kod alata Clone Stamp i Healing Brush.

Poboljšana RAW konverzija pomoću Adobe Photoshop Camera Raw 5 plug-ina, koji u sada nudi preciznije definiranje mjesta korekcije, vinjetiranje slika, podršku za više od 190 modela fotoaparata i dr.

Kao i do sada Photoshop će se moći nabaviti zasebno ili kao dio novog programskog paketa Adobe Creative Suite 4.

Ako ste se zapalili za novu verziju, znajte da će te ga se moći dočepati već slijedećeg mjeseca kad krene u prodaju. Zagriženi obožavatelji već od danas mogu napraviti prednarudžbu putem Adobovog website-a.

Darija Tripalo

Kategorija: 
Photoshop

Objavljeno: 23.09.2008.