Cross-processing and rock-n-roll

Kao i kokain, cross-processing je bio obljubljen 80-tih i 90-tih u fashion and music industry - pitajte samo Iggyja Popa

Specijalan postupak kojim se razvijao fotografski film tzv. cross-processing bio je 80-tih i 90-tih vrlo popularan, osobito među modnim i rock fotografima zbog svog vrlo cool izričaja.

Što su zapravo tadašnji fotografi radili s filmom u labosu?
Jednostavno, uzeli su kolor film sa snimljenim fotografijama te ga razvili sa "krivim" kemikalijama tj onima za dijapozitive ili obrnuto.

Time su dobili fotografije koje su imale slijedeće karakteristike: visoki kontrast, vrlo svijetle ili čak presvijetle tj. "prekurene" ili preeksponirane svjetline, plave sjene, žuto- zelene srednje i svjetlije tonove.

Pogledajte kako taj efekt izgleda primjenjen i na kino filmove - jedan od takvih je i film Tonyja Scotta iz 2005.godine "Domino".

Što se fotografa tiče, s obzirom da još rijetki od njih rade s filmom, a još manje u labosu cross- processing, pokazat ćemo vam kako da simulirate taj postupak u Photoshopu koristeći Curves:

1. Nakon što ste otvorili sliku u Photoshopu, izaberite u izborniku Image - Adjustments-Curves.

© Damir Tiljak

2. Kad se otvori prozor Curves, odabiremo crveni kanal tj Red Channel. U sjenama smanjujemo količinu crvene, dok u najsvijetlijim dijelovima dodajemo crvenu.

© Damir Tiljak

3. Odabiremo zatim zeleni kanal tj. Green Channel. Dodajemo zelenu cijeloj slici, naročito u najsvjetlijim dijelovima slike.

© Damir Tiljak

4. Odabiremo potom plavi kanal tj. Blue Channel. Pojačavamo plavu, ponajviše u srednjim tonovima. Zatim kliknemo OK i prozor Curves se zatvara.

© Damir Tiljak

5. Slike nastale cross-processingom su vrlo zasićenih boja i preeksponiranih bjelina. Da bi se postigao taj efekt, potrebno je na kraju pojačati kontrast slike. Zato ponovo uđite u Curves (kratica je ctrl + M) te pri odabranom RGB Channel, pojačajte kontrast slike radeći S-curves krivulju.

© Damir Tiljak

6. I evo nas na kraju s cool slikom.

© Damir Tiljak

Darija Tripalo

Kategorija: 
Photoshop

Objavljeno: 14.05.2009.