Photoshop i Variations za korekciju kože

Ako niste educirani za korištenje info palete pri korekciji kože, Photoshop vam pruža "odokativnu" metodu:Variations

Iako nisu profesionalci u obradi fotografije, mnogi promatrači vrlo brzo uočavaju da boja kože na fotografiji nije baš dobra, već je preplava. precrvena i slično - naime, ljudi nesvjesno nose u memoriji informaciju kako bi koža trebala otprilike izgledati. Na nekim fotografijama nepravilnosti boje su suptilnije pa se educirani korisnici Photoshopa vrlo brzo nauče poštovati pravilo: Ne vjeruj "odokativnoj metodi", već brojkama u info paleti. Onima koji žele koristiti ovaj profesionalni program za obradu fotografija, ali nisu naučili kako korigirati kožu čitajući brojke u info paleti, ne preostaje ništa drugo nego vizualna metoda. U tom slučaju dobro vam može poslužiti opcija Variations. Ona se nalazi u izborniku: Image - Adjustment - Variations.

U sredini se nalazi fotografija kakva jest, a oko nje su njezine izmijenjene verzije nastale dodavanjem primarnih ili sekundarnih boja RGB sustava. Tako ispod različitih verzija piše more red, more cyan i sl.

Na korisniku je da promotri koja verzija najbolje korigira početnu sliku te da klikne na nju. Pri tome treba paziti i na dvije gornje opcije: 1) odabir gumbića Shadow (odabiremo ga ako želimo korigirati sjene), Midtones (odabiremo ga ako želimo korigirati srednje tonove) ili Highlights (odabiremo ga ako želimo korigirati svijetle tonove) 2) odabir jačine promjene Fine/Coarse koja je definirana od najmanje prema najvećoj (tj. najmanje opcija je skroz lijevo na Fine, a najveća je na Coarse). Korisnik može birati vrijednosti pomicanjem klizača. Kad korigiramo kožu, trebamo staviti na Midtones jer je koža srednji ton, a klizač je najbolje za početak smjestiti u sredinu, na polovicu između Fine i Coarse. Desno od korekcija boja, nalazi se i mogućnost za korekciju tonaliteta tj. za posvjetljavanje i potamnjivanje slike: Lighter i Darker. Ako želimo potamniti sliku pogledamo kako izgleda verzija ispod koje piše Darker, namjestimo jačinu promjene na klizaču Fine/Coarse i kliknemo.

Ovaj naš primjer je bio malčice crvenkast pa smo dodali cyan u srednjim tonovima (Midtones), a nakon toga smo u sjenama tj. kosi (Shadows) dodali malo magente jer je bila prezelena. Na kraju smo malo posvijetlili. Darija Tripalo

Kategorija: 
Photoshop

Objavljeno: 16.07.2010.