Ja sam tvoj ljubimac, mezimac

15 veselih savjeta za vlasnike kojima njihovi "dlakavci" ispadaju loše na fotkama

Svi vole fotografirati svoje ljubimce, ali rijetko kome to dobro uspije. Ne krivite za to vašeg dlakavog prijatelja i njegovu tzv. urođenu nesklonost poziranju, već pročitajte par slijedećih savjeta.

Nakon njih ćete jamačno napraviti puno bolji portret vašeg Flafija i Rexa pa trenutak pokazivanja njihovih fotki prijateljima neće više neslavno završavati rečenicom: "Pa to crno je moj Šarko, samo se tu baš dobro ne vidi da je tigrast." ili "Nisu mu oči takve, već divne zelene ali žena mi je nekaj zeznula kod fotkanja".

Odagnajte strah od mrvica prašine na koljencima vaših Dieselica

1. Budući da uvijek gledate svog psa ili mačka samodopadno iz ljudske perspektive, trenutak je da se sa svojim objektivom malo spustite na koljena i konačno ustanovite kako je vrijeme dole. Da, odagnajte strah od mrvica prašine na koljencima vaših Dieselica jer će vam to omogućiti da pogledate svom ljubimcu, jedincu u oči i vidite svijet iz njegove perspektive. Time ćete ga konačno prikazati kao punopravnog člana obitelji, a ne kao neku mutnu mrlju na podu, a bolje će do izražaja doći i njegov karakter. Takve su slike puno osobnije i daju dozu intimnosti.

Za kadar je dovoljan mezimac

2. Prije nego okinete okidač, pogledajte da li vam nešto smeta u kadru, na primjer nešto što tu ne pripada kao što je kora od banane pokraj kreveta ili smeće u parku pa malo uredite kadar ili maknite suvišak vlastitim ručicama. Najbolje lokacije su najčešće one najjednostavnije: čista zelena livada, bijele plahte i jastuci, bijeli zid, jednostavan tepih. Ako vam se to čini presterilno i ljubitelj ste maksime "Više je bolje", zapamtite ipak da ako nešto što je u pozadini ne pridonosi da slika bude bolja, onda to treba izbaciti iz kadra.

© Damir Tiljak

Maca ne grize, a zbog pauka Vilka upišite tečaj makra

3. Nemojte slikati sa sto metara udaljenosti vašu nježnu mačkicu - ako ste još uvijek živi očito ne grize pa joj se možete maksimalno približi. Zumirajte tako da njen lik i djelo ispuni cijeli kadar. Time ćete izbjeći da vam se na slici pojave razni, nevažni objekti koji bi mogli odvući pažnju. Ako se ne možete fizički približiti objektu jer je vaš ljubimac mali mrav zvan Zdravko ili paukec Vilko, koristite zoom objektive ili konačno upišite tečaj makro fotografije pa možda saznate kakvu boju očiju ima vaš mezimac.

© Damir Tiljak

Inspektor Rex zna!

4. Kod snimanja, osobito plitkom dubinskom oštrinom pazite da oči ostanu fokusirane i oštre. Oči su ogledalo duše, rekao bi inspektor Rex (slavni njemački vučjak, movie star).

Promijenite plahte da mačak može leći

5. Razmislite prije fotkanja, po čemu je vaš ljubimac poseban tj. po čemu se razlikuje od životinja iste vrste ili u čemu uživa? Ako voli puno spavati i pravi je mali ljenjivac, slikajte ga nakon što se zadovoljno raskomotio na vašem bračnom krevetu netom što ste stavili svježe oprane plahte. Hiperaktivce izvedite na livadu, nabacujte se s njim loptom pa ćete dobiti prave slike akcijskog junaka.

© Damir Tiljak

Flash ili "the Devil himself"

6. Izbjegavajte direktni flash jer će oči vaših ljubimaca na slici izgledati kao da ih je obuzeo "the Devil himself" zbog žarke zelene, žute i slične vragovske nijanse. Da i kod životinja se javlja problem crvenih očiju, samo u drugim, malo prije navedenim nijansama boja. Osim toga flash može uznemiriti ili čak prestrašiti vašeg najdražeg čupavca, a onda možete zaboraviti na snimanje. Zato namjestite flash da se odbija od zidova ili stropa ili koristite prirodno svjetlo: otvorite prozore u sobi ili psića izvedite na livadu.

Pažnja, pažnja za vlasnike crnih ili bijelih ljubimaca!

7. Pozor! Ako imate ljubimca crnog krzna, češće ćete morati koristiti flash u zatvorenom prostoru da se vide detalji - naime, crna boja ima tendenciju da apsorbira svjetlo. Ili koristite kompenzaciju ekspozicije: malo preeksponirajte iz istog razloga. Ako pak slikate bijelog zeca ili macu, da bi izbjegli da se životinja pretvori u bijelu mrlju izbjegavajte flash, slikajte tako da objekt nije pod direktnim suncem i koristite kompenzaciju ekspozicije tj. malo podeksponirajte. Sretno!

© Damir Tiljak

Ne želim da mi noge ispadnu pretanke

8. I životinje mogu izgledati drugačije ako ih snimate pod različitim kutovima. Nađite najbolji kut tako da nožice vašeg zeca nisu pretanke jer će se on jamačno uvrijediti!

Models book

9. Kod slikanja zumirajte malo više - snimite samo oči ili njuškicu. Zatim napravite portret pa onda cijelu figuru. Onda put do trgovine, kupite album pa ljubimcu napravite book.

© Damir Tiljak

Samookidač za nježne trenutke

10. Namjestite samookidač na aparatu, zagrlite se sa svojim pitbullom ispred kamina i smiješak! Just say cheese!

I hiperaktivnost je izlječiva

11. Ako je cuko hiperaktivan i stalno leti iz kadra, definitivno imate problem. Da bi zamrznuli njegov pokret morate koristiti velike brzine zatvarača. Ako se znate koristiti aparatom, namjestite M (manual) mode te izaberite odgovarajuću blendu i brzinu zatvarača ili odaberite S (shutter speed priority) mode, namjestite veliku brzinu zatvarača, a aparat će automatski izabrati odgovarajuću blendu. Tko ne razumije o čemu pričamo, neka samo odabere "sport" mode, a fotić će odabrati najveću moguću brzinu zatvarača u tom trenutku. Razmislite i o tome da iskoristite continuous mode, ali ne zaboravite uključiti i continuous focus - koji omogućuje da napravite brzu seriju fotografija za redom.

Mito pomaže, rekli bi naši stari

12. Ako vas vaš najmiliji ljubimac ignorira, mašite mu s njegovom poslasticom ili igračkom ispred očiju - možda ipak digne pogled prema objektivu.

I mi smo paparazzi

13. Budite paparazzo i snimite ih dok vas ne gledaju: npr. kroz prozor prema vrtu gdje se igra psić sa vašom cipelom ili potiho kroz vrata da ne bi probudili vjevericu koja spava u vašem naslonjaču.

Riblje oči na objektivu

14. Probajte fisheye objektive - zbog iskrivljenosti na rubovima daju novu, neobičnu i često smiješnu perspektivu.

© Damir Tiljak

Ljubav ide kroz želudac

15. Životinje vas neće tužiti za autorska prava, ali cijena za poziranje se zna: dupla večera i omiljeni desert.

Darija Tripalo

Kategorija: 
Estetika fotografije

Objavljeno: 03.04.2009.