Potrošnja digitalaca

Novi vlasnici kompaktnih digitalnih fotoaparata vrlo brzo saznaju tajnu koji svi proizvođači dobro skrivaju: digitalni fotoaparati troše jako puno električne energije.

Novi vlasnici kompaktnih digitalnih fotoaparata vrlo brzo saznaju tajnu koji svi proizvođači dobro skrivaju: digitalni fotoaparati troše jako puno električne energije. Aparati su sve manji, pa tako i baterije, a manja baterija nužno znači i manji kapacitet. Električna se energija unutar baterije pohranjuje u kemijskom obliku, manja baterija sadrži manje kemikalija što znači da neizbježno ima i manji kapacitet.

Koliko zapravo troši digitalni aparat? Čak i manji modeli troše oko 200 mA kad su uključeni i ne rade ništa. Po uključenju LCD-a potrošnja se penje na 1200 mA, a za vrijeme snimanja kad se uključe automatsko izoštravanje, zoom i spremanje fotografije na karticu potrošnja poraste na zapanjujućih 2000 mA. Takva će potrošnja najčešće onemogućiti korištenje 4 AA alkalne baterije već za četrdesetak minuta. Potrošnja naravno ovisi o konstrukciji aparata i o načinu na koji ga vlasnik koristi. Međutim nije sve u potrošnji, ako bi gledali samo na potrošnju alkalne bi baterije trebale trajati puno duže jer imaju kapacitet i do 3500 mAh, pa ipak s paketom od 4 AA alkalne baterije neki će aparat raditi cijeli dan, a drugi se neće ni pokrenuti. Zato smo napisali da će takva potrošnja onemogućiti korištenje alkalnih baterija, one naime neće biti prazne i veselo će napajati daljinske upravljače, prijenosne audio uređaje i neke druge manje gladne potrošače.

U čemu je zapravo problem? Alkalne baterije ne podnose velika strujna opterećenja, već kod potrošnje od 1000 mA većini takvih baterija izlazni napon padne na 1,1 V, a kod nekih digitalnih fotoaparata u pojedinim momentima potrošnja dostigne i zapanjujućih 3000 mA. Kod punjivih baterija kao što su NiCd i NiMH takva se potrošnja neće odraziti na naponu kojeg baterija daje i aparat će normalno i dalje funkcionirati. Dakle iako te baterije imaju manji nominalni napon, samo 1,2 V za razliku 1,5 V kod alkalnih, on se u radu praktično ne mijenja. Zato se vlasnicima digitalnih fotoaparata preporuča korištenje punjivih baterija i to najčešće onih tipa NiMH koje imaju veći kapacitet od NiCd. Struja koju pojedina baterija može ponuditi ovisi zapravo o njezinom unutrašnjem otporu. Tipična NiMH baterija AA formata može kontinuitetu davati oko 3,5 A, a na kratke će staze ponuditi i 6 A. To je sasvim dovoljno za sve vrste digitalnih fotoaparata, a kapaciteti ove vrste baterija u pravilu su oko 2000 mAh. S druge su strane NiCd baterije koje imaju manji kapacitet, najčešće oko 1000 mAh za AA format, ali imaju izuzetno mali unutrašnji otpor tako da bez problema daju 10 A u kontinuitetu, a i do 20 A u kratkim impulsima.

Postoji li način za smanjenje potrošnje? Postoji. Korisnik može donekle odrediti koliko će aparat trošiti. Prije svega treba ugasiti LCD ako je to moguće. On je jedan od najvećih potrošača električne energije. Većina digitalnih fotoaparata ima optička tražila, pa je sliku moguće komponirati i pomoću njih. Nemojte pregledavati slike neposredno nakon snimanja i što manje mijenjajte parametre snimanja ako su oni dostupni isključivo kroz izbornike na LCD-u. Ograničite upotrebu bljeskalice. Ostavite li aparatu da sam odredi kad će koristiti bljeskalicu on će najvjerojatnije veselo bljeskati cijelo vrijeme, čak i kad to nije potrebno. Kompaktni digitalni fotoaparati imaju još jednu manu, najčešće im je nakon uključenja potrebno dosta vremena da postanu aktivni. Zato većina korisnika ne gasi svoje aparate jer žele uvijek biti spremni za snimanje. Ugasite aparat kad ste sigurni da ga neko vrijeme nećete koristiti, tako ćete smanjiti potrošnju baterija.

Kategorija: 
Digitalna fotografija

Objavljeno: 15.01.2007.