Prvi opis digitalca

Digitalni foto aparati dolaze u raznim bojama, veličinama i oblicima.

Olympus mju-mini DIGITAL - stil prije svegaDigitalni foto aparati dolaze u raznim bojama, veličinama i oblicima, no kad ih pažljivo razvrstamo možemo ih podijeliti u svega nekoliko osnovnih kategorija: pomodni ili stilski, kompakti, prosumeri i SLR. Oni koji dolaze u više od dvije osnovne boje (a to su crna i srebrna odnosno metalna) svakako pripadaju među pomodne ili stilske digitalne aparate.

Sony T serija vrhunski modni dodatakTakvi aparati su često ukrasni i modni detalj, što ne znači da nisu potpuno funkcionalni i kvalitetni uređaji po broju opcija često su izjednačeni s kompaktnim aparatima. Kod njih je jednostavno izgled i stil na prvom mjestu, prije ergonomije i jednostavnosti upotrebe. Uz ostale u ovu kategoriju pripada Sony T serija, Sony Cyber-shot M2, Olympus mju-mini DIGITAL i Canon Digital Ixus zoom.

Canon Digital Ixus zoom - kompaktnost i stilKompaktni aparati se često ne razlikuju puno od stilskih, te se dvije grupe s jedne strane sve više približavaju, jer su proizvođači ustanovili da dobar dizajn podiže prodaju aparata. Pa ipak oni izgledaju kao nešto ozbiljniji fotografski alat, imaju više funkcija i te su funkcije često dostupne direktnom pritiskom na tipku, bez ulaženja u izbornike. Na drugoj strani grupe postoje kompakti koji se čak približavaju prosumer kategoriji po ozbiljnosti pristupa. U ovu kategoriju pripadaju serije Canon Powershot, Sony Cyber-shot, Olympus C, svi HP fotoaparati te većina Fujifilm uređaja.

Sony R-1 vrhunski prosumerProsumer ili kako ih još nazivaju i semi-pro kompakti, aparati su koji često imaju više funkcija nego profesionalni aparati, no lakoća rada, brzina snimanja, pristup funkcijama i kvaliteta optike još uvijek nisu na nivou profesionalnih aparata. Kućište je veće nego kod kompaktnih aparata, koji su po toj značajki izgleda i dobili ime, ali uglavnom nije tako robusno kao kod profesionalnih uređaja. Ime prosumer dobili su spajanjem dijelova riječi professional i consumer. Naime ti aparati i dalje pripadaju u konzumentnu elektroniku ali se po konačnom rezultatu opasno približavaju profesionalnim uređajima. U ovoj kategoriji trenutno je najjači Sony s modelom Cyber-shot R1, no i još neke kompanije kao što su na primjer Fuji i Canon imaju svoje jake adute.

DSLR ne mora biti namijenjen samo profesionalcimaKad osobe koje su tek zakoračile u svijet fotografije vide neku inačicu DSLR aparata prvo što pomisle je kako je to profesionalni uređaj. S jedne strane on to i je, ali samo za neke vrste fotografije. Zato se u prvoj aproksimaciji DSLR i profesionalni digitalni fotoaparat izjednačuju. To su svakako aparati koji najbrže reagiraju, nemaju kašnjenja prilikom okidanja, sve važne funkcije su im lako dostupne, imaju brzo i precizno automatsko izoštravanje, mogu snimati brzinom od nekoliko slika u sekundi, a ono što je jednako važno, za njih postoji širok raspon objektiva koji se prema potrebi mogu mijenjati. Oni su zapravo jedini izbor ozbiljnih fotografa koji se bave širokim rasponom fotografskih tematika. U ovoj kategoriji jaki su proizvođači Canon, Sony, Nikon, Pentax, Olympus i Fujifilm, a prodor u ovaj segment najavile su skoro svi veći proizvođači digitalnih fotoaparata. Ovo je naime grupa u kojoj je trenutno najveći porast potražnje. Pogledajmo kako ove kategorije fotografskih aparata stoje u međusobnom odnosu kad je u pitanju lakoća upotrebe i kvaliteta slike.

Klase digitalnih aparata © Fot-o-grafiti

U kontekstu kojeg ovdje koristimo lakoća upotrebe nije isto što i jednostavnost upotrebe. Digitalni fotoaparati vrlo su komplicirani uređaji s velikim brojem opcija, a da bi razumjeli značenje nekih opcija često treba dobro poznavati fotografiju. Lakoća upotrebe odnosi se na mogućnost da se kompleksne i komplicirane opcije brzo i jednostavno odabiru i mijenjaju. Jednostavnost upotrebe odnosi se na mogućnost aparata da ne opterećuje korisnika kompliciranim opcijama. Webcam uređaji i aparati ugrađeni u mobilne telefone ne smatraju se digitalnim fotoaparatima u fotografskom smislu.

Kategorija: 
Digitalna fotografija

Objavljeno: 23.01.2006.