Treba li nam računalo?

Digitalna je fotografija usko povezana s računalima, da li nam ono zaista treba?

Hp-Compaq-nx6120Treba li nam uopće računalo ako imamo digitalni foto aparat? Ovo je pitanje na koje se ne može jednostavno dati jednoznačan odgovor. U novije se vrijeme u svim reklamnim materijalima naglašavaju riječi "bez potrebe za računalom". Najnovija generacija digitalnih foto aparata može gotovo sve bez računala, no ne može napraviti jednu jako važnu stavku, pohraniti vaše fotografije u smislenom i lako dostupnom obliku, za budući pristup i lagano korištenje. Nije neophodno imati računalo ako imate digitalni foto aparat, ali ga je korisno imati, pogotovo ako mnogo fotografirate.

U početku su digitalni foto aparati bili namijenjeni samo osobama koje imaju računalo, niska razlučivost i nedostatak prateće infrastrukture (digitalni foto laboratoriji) ograničili su upotrebu takvih uređaja na fotografiranje namijenjeno web stranicama. Pisači također nisu bili dovoljno razvijeni za kvalitetan ispis fotografija. U međuvremenu sve se to promijenilo, a promijenio se i trend kojeg proizvođači forsiraju, danas je to veća mobilnost i samostalnost, odnosno nezavisnost od stolnog računala. Pojavom pisača koji na razne načine direktno primaju fotografije za ispis poništena je važna funkcija računala kao posrednika, nakon toga su pisači postali mobilni, a najnovija generacija može čak i pohranjivati fotografije u svoju memoriju.

No što je s korisnicima koji svoje fotografije ne žele ispisivati? Danas većina komercijalnih servisa pruža uslugu prebacivanja fotografija iz foto aparata na CD, a uz to možete dobiti i ispis fotografija u obliku malih sličica, index print, tako da znate što se na CD-u nalazi. Takva usluga u Konica centru košta 15,5 kuna (CD 10,5; index print 5 kn). Na taj je način moguće imati preglednu arhivu snimljenih fotografija i kasnije ih ispisati, a CD s fotografijama možete pregledavati uz pomoć DVD reproduktora na ekranu svog televizora.

Tu su također servisi za on-line smještaj fotografija, kao što je nedavno otvoren Vau.hr koji omogućuju spremanje fotografija na servere kompanije koja nudi tu uslugu. Osim ako ne fotografirate mobitelom kad možete koristit MMS uslugu slanja fotografije, računalo s vezom na Internet neophodno je kod ovog servisa, no to ne znači da ga morate imati u kući, možete koristiti svuda prisutnu uslugu Cyber caffea.

Zaključak cijele priče je da računalo nije neophodna stavka za bavljenje digitalnom fotografijom, no prema našem mišljenju nećete daleko dospjeti bez računala. Ako ulazite u svijet digitalne fotografije pa ste se istrošili za fotografski aparat i dodatni pribor započnite odmah štedjeti za računalo ukoliko ga nemate, no budući da čitate ovaj tekst velika je vjerojatnost da već posjedujete računalo, osim ako ga ne čitate iz Cyber caffea ili s posla.

Kategorija: 
Digitalna fotografija

Objavljeno: 15.11.2005.