Crno bijelo iz boje

Kako dobiti kvalitetnu crno bijelu sliku iz slike u boji?

Sklonište © Damir TiljakZa digitalnu se obradu često koristi izraz "digital darkroom" kojeg bi doslovce mogli prevesti kao digitalna tamna komora, iako bi bolji prijevod možda bio digitalni foto laboratorij, a u novije vrijeme čak se koristiti i izraz "digital lightroom" kako bi se naglasilo da se svi procesi za koje je do nedavno bio potreban mrak tamne komore mogu izvesti uz normalnu dnevnu rasvjetu. Jedno od pojednostavljenja koje je sa sobom donijela nova tehnologija je dobivanje crno bijelih fotografija iz fotografije u boji i njezin kvalitetan ispis na različite podloge, Fotografija dobivena jednostavnom pretvorbom © Damir TiljakFotografija koju ćemo digitalno obrađivati može doći iz dva izvora, analogne fotografije koja je adekvatno skenirana ili direktno iz digitalnog foto aparata. U oba slučaja preporuka je napraviti klasičnu kolor fotografiju, dakle skenirati u RGB, a ne grayscale opciji, a digitalnim aparatom raditi u koloru, odnosno zanemariti opciju direktnog snimanja crno bijelih fotografija koju ima većina digitalaca. U oba slučaja možemo dobiti puno bolju crno bijelu fotografiju obradom u Photoshopu ili nekom drugom programu za obradu slike. Mi ćemo se zadržati na Photoshopu koji je standard, a često dolazi uz skenere kao dovoljno kvalitetna i besplatna LE verzija. Konverzija uz pomoć Channel Mixer alata © Damir TiljakZa dobivanje crno bijele fotografije iz kolor negativa u klasičnom nam je postupku trebao pankromatski senzibiliziran papir. To je papir na kojem je crno bijela emulzija osjetljiva na sve boje. Ako zanemarimo procese skeniranja i ispisa, u Photoshopu je potrebno samo nekoliko poteza mišem za dobivanje crno bijele iz kolor fotografije. Većina vjerojatno misli da je o takvim temama nepotrebno pisati jer svi znaju da je cijeli proces vrlo jednostavan. Treba samo proći kroz 3 izbornika "Image > Mode > Grayscale" i problem je riješen. Za neke možda i je. Rezultat će na žalost biti osrednje kvalitete. Za one koji žele bolji rezultat rješenje je u izborniku "Image" -> "Adjustments" -> "Channel Mixer" odnosno još je bolja varijanta otići na: "Layer -> New Adjustment Layer -> Channel Mixer".

Tamo se nalazi vrlo moćan alat koji će na kvalitetan način napraviti pretvorbu iz kolora u crno bijelo i omogućiti dodatne opcije podešavanja koje ponekad ispadaju ekvivalentno korištenju filtra prilikom snimanja crno bijele fotografije.

Odlaskom u izbornik Channel Mixer otvorit će se novi prozorčić. Bez posebnih podešavanja treba samo pritisnuti "OK", nakon čega se otvara Channel Mixer. Jedan od mogućih efekata Channel Mixer Aalata © Damir TiljakU donjem lijevom kutu označimo opciju "Monochrome" i bez ikakvih podešavanja dobili smo crno bijelu sliku. Već nam usporedba te slike s onom dobivenom prvim postupkom pokazuje koliko je ona kvalitetnija. No uz ovu jednostavnu opciju Channel Mixer nam nudi cijeli niz dodatnih podešavanja, s kojima se možemo poigrati na razne načine. Naime svaku je boju od tri osnovne u konačnoj slici moguće predstaviti raznim nijansama i intenzitetima u praktično neograničenom broju kombinacija. Kao primjer podesili smo vrijednosti u RGB kanalima na +100, +40 i -62 te tako dobili sliku s tamnim olujnim nebom.

Kategorija: 
Photoshop

Objavljeno: 08.02.2007.