Digitalni izrez

Za one koji rade digitalno postoji nekoliko načina određivanja izreza slike.

U Photoshopu i ostalim programima za digitalnu obradu fotografije postoje jednostavni i praktični alati za određivanje izreza fotografije. Tehnika klasičnog izreza u potpunosti je preuzeta i u digitalnom radnom postupku s alatom koji se naziva Crop Tool.

Crop Tool alatIzgled tog alata dolazi od dva kutnika koji se međusobno preklapaju i tako asocira na klasičnu tehniku izreza. Sve je zapravo isto, uz neke dodatne mogućnosti.

Kao što smo vidjeli pomicanjem kutnika od kartona na ispisanoj ili razvijenoj fotografiji možemo odrediti optimalni izrez. Tako je i ovdje, izborom ovog alata moguće je postići sve efekte koje želimo. Pogledajmo kako ga koristiti.

Kad kursor približimo rubu on se pretvori u dvostruku strelicuU izborniku alata odaberemo Crop Tool, postavimo vrh pokazivača negdje u sliku i povučemo mišem tako da napravimo selekciju dijela slike koju želimo izrezati. U početku nije bitno da ta selekcija bude precizna, jednostavnije ju je kasnije podesiti. Okvir izreza uvijek možemo povećati ili smanjiti jednostavnim povlačenjem rubova. Kad kursor približimo rubu on se pretvori u dvostruku strelicu pokazujući nam na taj način da rub možemo pomicati u smjeru strelica. Ovo vrijedi za sve rubove. Ako dođemo blizu kuta dvostruka strelica ima dijagonalni smjer pokazujući tako da možemo mijenjati veličinu u oba smjera po dijagonali.

Odmaknemo li kursor od ruba selekciju možemo rotiratiOdmaknemo li kursor od ruba on poprima oblik savinute dvostruke strelice, to znači da okvir za selekciju možemo rotirati, samo treba pritisnuti lijevu tipku na mišu i okvir će se vrtjeti kako mi to odredimo pomicanjem miša.

Kliknemo li negdje unutar okvira, možemo ga cijelog pomicati u smjeru u kojem želimo.

No nisu to sve mogućnosti koje nam ovaj alat pruža. Nakon što je napravljena selekcija uz gornji rub ekrana pojavi se traka s cijelim nizom dodatnih mogućnosti za podešavanje ovog alata.

Dodatne mogućnosti izreza

Uključimo li opciju "Perspective" rubne linije možemo postaviti u proizvoljne kutove, tako da po želji pomičemo kutove slike. Na taj način možemo odmah korigirati perspektivu slike. Uključivanjem opcije "Shield" možemo imati dio slike kojeg namjeravamo izrezati pokriven ili nepokriven, a pritiskom na kockicu pokraj koje piše "Color" možemo mijenjati boju koja pokriva dio slike. Naredba "Opacity" djeluje na prozirnost te boje, odnosno možemo regulirati razliku u intenzitetu između pokrivenog i nepokrivenog dijela.

Ni to nije sve, možemo se odlučiti izrezati sliku na točno određene dimenzije. Na primjer ako je želimo odnijeti na razvijanje u minilab i razviti je na formatu 10 x 15 cm, a odnosi u našoj slici su za format 30 x 40 cm, možemo u za to predviđena polja za širinu i visinu slike upisati veličinu koju trebamo.

Izrez slike na točno određene dimenzije

Kasnije pritiskom na tipku "Clear" to treba obrisati jer će nam inače alat za izrez uvijek raditi u tim odnosima i dimenzijama. Tipka "Front Image" služi kako bi u ta polja program upisao dimenzije slike koja se trenutno nalazi na ekranu, sada sve ostale slike možemo izjednačiti na tu dimenziju ako želimo imati uvijek istu dimenziju slika.

Napravi izrez ili odustaniKad smo sve podesili kako želimo potrebno je kliknuti na kvačicu koja se nalazi na traci alata ako želimo da program napravi izrez ili pritisnuti enter na tipkovnici. Ako smo odustali od izreza treba pritisnuti prekriženi kružić na traci alata ili tipku "Esc" na tipkovnici. Sve je ovo jednostavnije napraviti nego napisati, a mogućnosti su zaista brojne i fleksibilne.

Kategorija: 
Photoshop

Objavljeno: 22.12.2005.