Korekcija perspektive

Za korekciju perspektive nisu neophodni skupi objektivi, i program za obradu slike može pomoći.

© Damir TiljakAko objekt snimanja, objektiv i film nisu paralelni, okomite linije na fotografiji izgledat će nagnuto. Ta je deformacija, koja se zove perspektivno izobličenje, naročito vidljiva kod fotografiranja arhitekture, stoga se za fotografiranje arhitekture koriste specijalni fotografski aparati koji omogućuju korekciju perspektive prilikom snimanja. Korisnici 35 mm formata ili DSLR-a mogu nabaviti specijalne i redovito skupe objektive koji također omogućuju korekciju perspektive, takozvane "tilt-shift" objektive.

No nisu uvijek neophodni skupi objektivi, i program za obradu slike može pomoći, perspektivu je jednostavno ispraviti u Photoshopu ili nekom sličnom programu. Mi ćemo pokazati kako se to radi u Photoshopu.

© Damir TiljakOtvorite sliku na kojoj ćete raditi, ako je prevelika te je ne vidite cijelu na monitoru prilagodite prikaz naredbom "Fit on Screen" koju ćete pronaći u izborniku "View". Nakon toga postavite preko slike rešetku "View > Show > Grid" koja će vam biti orijentir kod korekcije vertikala. Sada morate u Photoshopu definirati dio slike na kojem želite raditi, u ovom slučaju je to cijela slika te ćete u izborniku "Select" odabrati naredbu "All".

© Damir TiljakSljedeći korak je "Edit > Transform > Perspective". Nakon odabira tog alata po rubovima slike će se pojaviti osam malih kvadrata. Lijevom tipkom miša kliknite u gornji lijevi ili desni kvadratić i držeći tipku povucite kvadratić prema rubu ekrana. Slika će se u gornjem dijelu proširiti. Pomicanjem kvadratića lijevo – desno možete kontrolirati ispravljanje sve dok se okomice ne prilagode i ne postanu paralelne vertikalnim linijama u rešetci. Kad ste zadovoljni postignutim rezultatom, jednostavno pritisnite tipku
"Enter" i promjena će biti prihvaćena, perspektiva je
ispravljena u nekoliko poteza mišem.

Kategorija: 
Photoshop

Objavljeno: 04.12.2006.