Mrzite Unsharp mask?

Nema problema, zato smo mi tu da vam damo nove ideje

Nemojte ih odbaciti zato što niste čuli za njih - one isto kao i USM daju odlične rezultate. Problem je što puno ljudi čita prastare knjige iz Photoshopa. Bacite ih jer mi imamo odličnu novu ideju za izoštravanje!

HIGH PASS metoda za izoštravanje slike

Evo kako ta nova metoda radi, postupak je jednostavan

1. U Photoshopu otvorite prozor "Layers", nakon toga postavite pokazivač miša na aktivni layer i desnim klikom na njega otvorite prozorčić koji nudi različite nove mogućnosti, vi odaberite Duplicate Layer. Na taj ste način stvorili još jednu verziju izvornog layera koja se zove Background copy.

2. U sljedećem koraku posegnite za izbornikom Filter, u tom izborniku pronađite opciju Other, a iz nje odaberite komandu High Pass.

High Pass filter pretvara sva područja između rubova u sivu, a rubovi ostavlja netaknutima. Radius klizač namjestite između 2 i 5 i ako niste zadovoljni promijenite vrijednosti pri tome držeći na umu da je što više pomičemo klizač u desno, prema većim vrijednostima, to filter ima manji efekt.

3. Na vrhu prozora Layers s lijeve strane nalazi se mali prozorčić, a pored njega se nalazi prema dolje okrenuta strelica, pritisnite pokazivačem miša na nju i otvorit će vam se veliki izbor različitih mogućnosti kontrole interakcije vaših dvaju Layera. U tom prozorčiću promijenite Blending mode gornjeg layera u Overlay ili Soft Light.
Time nestaje siva boja, a rubovi ostaju izoštreni. Postupak izoštravanja je gotov!

4. Ako je slika preoštra, smanjite opacity gornjeg layera. Ta se mogućnost nalazi na vrhu prozora Layers u malom prozorčiću s desne strane, a izražena je u postotcima.

Darija Tripalo

Kategorija: 
Photoshop

Objavljeno: 21.11.2007.