Balkon - analiza kompozicije

Fotografija "Balkon" primjer je dobre fotografije koja uz malo pažnje može postati još bolja.

Balkon © Branka Hure

Fotografiju "Balkon" primijetio sam na "Ptičici". Radi se o zaista zanimljivom uratku koji na nekoliko načina plijeni pažnju. Originalna je fotografija izgledala ovako, odnosno u donjem desnom kutu vidljiv je dio reklamnog panoa tvrtke Konzum. Višak koji očigledno smeta jer se ne uklapa niti koloristički niti stilski u ovu fotografiju. Nakon nekoliko komentara i kraće prepiske autorica fotografije dozvolila mi je upotrebu fotografije kao primjer za analizu kompozicije i kao primjer za high key fotografiju.

Balkon © Branka Hure

Kad procjenjujemo neku fotografiju u obzir treba uzeti mnoštvo čimbenika, a kompozicija je samo jedan od njih. Kompozicijski savršeno izvedena fotografija i dalje može biti nezanimljiva, monotona i dosadna. Dobru fotografiju između ostalog mogu "nositi" neki od mnogih elemenata kao što su na primjer atmosfera, poruka, komunikacija s gledateljem i slično. Fotografija o kojoj je riječ ima prije svega izraženu atmosferu i to onu koja je karakteristična za High key fotografije: pozitivnu, optimističnu, pa čak i romantičnu. No nikako nije za zanemarit da je ova fotografija kad uklonimo desni dio u kojem je smješten sporni reklamni pano i kompozicijski vrlo zanimljiva. Pogledajmo prvo sekciju zlatnog reza, središnji je prozor praktično s obje strane granica koja fotografiju dijeli na zlatni rez po vertikalnoj segmentaciji, dok su balkon i krošnja stabla djelitelji formata na zlatne rezove po horizontalnoj segmentaciji.

Balkon © Branka Hure

Povučemo li dijagonalu po cijelom formatu, a zatim i po manjim segmentima zlatnog reza dobit ćemo zlatne trokute. Maknimo sad osnovnu mrežu zlatnog reza kako bi odnosi bili jasniji. Vidimo da se cjelina krošnje koja zauzima gotovo pola formata, odnosno cijeli prostor iznad dijagonale također dijeli na dva zlatna trokuta, kao i da stablo krošnje doslovce prati zlatnu dijagonalu dok su nosači balkona s njom paralelni.

Balkon © Branka Hure

Ucrtamo li u ovu fotografiju zlatnu spiralu primijetit ćemo da ona ide direktno kroz dijagonalu krajnjeg lijevog prozora, njezina osnova je gotovo idealno utočište za balkon dok je desni zatvoreni dio u svoja njedra preuzeo glavninu stabla. Završetak spirale nalazi se blizu ishodišnog čvora krošnje. Rotacija spirale, odnosno konstrukcija po drugoj ishodišnoj osi može pak dovesti završetak spirale točno u ishodište krošnje. Mogli bismo se dugo ovako igrati i zasigurno bismo pronašli još elemenata koji stvaraju ugodu u našem vidnom sustavu.

Balkon © Branka Hure

Za kraj analizirajmo kablove koji se protežu uz donji rub fotografije. Oni nisu višak iako tako izgledaju. Njihovim uklanjanjem ostatak bi slike dobio dojam kao da lebdi u zraku. Oni su zapravo solidan vizualni temelj, imaginarna linija nepostojećeg horizonta koja podupire ostatak fotografije u njezinom stremljenju ka visini. Lakoća koju sugerira High key fotografija ovime je dobila uporišnu točku i konkretniji naglasak ambijenta.

Balkon © Branka Hure

Kategorija: 
Estetika fotografije

Objavljeno: 12.04.2007.