Fine art fotografija

Što je fine art fotografija? Taj je pojam različitim osobama ima različito značenje.

No manje više postoje neke zajedničke odrednice. Osnovna je da se radi o fotografiji koja je namijenjena izlaganju, kupci njome ukrašavaju svoje domove, galerije ih prodaju kao umjetnička djela, a ponekad završe i u muzejskim arhivama.

Takva fotografija ima korelaciju s autorovim viđenjem svijeta, možemo reći da je nastala iz srca odnosno iz osobne interpretacije, što ne znači da nema komercijalnih potencijala, no njezini komercijalni potencijali proizašli su iz drugih okvira od onih koje ima naručena fotografija: reklamna, modna, reporterska ili bilo koja druga.

Postoje još neke čvrste odrednice. Fotografija je reproducibilni medij, za razliku od slike kod koje postoji samo jedan original, fotografiju je moguće na jednostavan način umnožiti u većem broju primjeraka. Stoga fine art fotografija, kako bi zadržala vrijednost mora imati ograničen broj primjeraka i na kraju takva fotografija mora imati arhivsku postojanost. Naravno kao i kod svih stavova koji se vežu uz umjetnost i ovi su rastezljivi, pa će neki kolekcionar uz fotografiju tražiti i negativ kako bi se uvjerio da neće biti više kopija, dok će neki drugi bez problema kupiti digitalni otisak koji nije dio numerirane edicije.

Cijela ta vrlo komplicirana priča uključuje fotografe, kupce, proizvođače i tiskare. Zapravo ne znamo kako bi ove zadnje ispravno nazvali, u engleskom govornom području nazivaju ih printers (jednak izraz za osobu i pisač), a organizacije u kojima rade zovu printig labs, odnosno u širem kontekstu printing industry. Upravo je ta uslužna djelatnost ispisa zadnjih godina postavila nove standarde i uvela novi tip usluge, digital fine art ispis.

Radi se ispisima na tintnim pisačima velikog formata koji daju beskompromisnu kvalitetu slike na papirima raznih tipova i kvalitete, a uz to naravno nude i trajnost ispisane fotografije od 200 do 250 godina. Ove uslužne djelatnosti nude ispis fotografije na praktično bilo koju podlogu i u praktično bilo kojem formatu. Fotografija više nije ograničena na formate do 50 x 70 cm koje mukotrpno i za visoku cijenu izrađuju laboranti u mraku tamne komore. U zadnje smo vrijeme zahvaljujući naprednim tehnologijama ispisa nekako izgubili sposobnost čuđenja. Pročelja fasada prekrivena su reklamama, na to smo već svi navikli i uopće se ne čudimo tako velikim formatima, štoviše, više na njih niti ne obraćamo pažnju. To je upravo ta ista tehnologija ispisa koja je donijela digital fine art ispis i proširila granice fine art fotografije izvan crno bijelog laboratorija.

Kategorija: 
Ispis - Print

Objavljeno: 05.03.2007.