Veliki ispis

Teško je povjerovati da je iz datoteke od svega 5 MP moguće ispisati fotografiju veličine 70 x 95 cm.

Današnja je tehnologija zaista čudotvorna uz njezinu je pomoć moguće postići zapanjujuće kvalitetne fotografije u uvjetima koji su do nedavno bili izvan mogućnosti najsofisticiranije opreme. Info 2005. ma koliko bio siromašan izlagačima, bio je idealna prilika za isprobavanje tehnologije ispisa velikih formata. U sklopu Info sajma HP je poklonio svim posjetiteljima dvodnevni vrhunski photo session, a kako su preko puta bili smješteni pisači velikih formata firme Epson koje je izložila kompanija I&I bila je to odlična prilika da isprobamo koliko se digitalna tehnologija zaista može nositi s kvalitetom ispisa. Najbolji dio priče je da su fotografije snimljene s Olympus E-1 foto aparatom koji je poznat po razlučivosti od skromnih 5 milijuna piksela i za kojeg kruže priče da ima veliki nivo šuma na višim ISO vrijednostima od nominalne. Prilikom fotografiranja korištena je ISO vrijednost 200 i WB postavka od 3200K.

© Damir TiljakZa početak smo jednostavno otišli na susjedni štand i u računalo koja je bila spojeno na Epson 4800 ubacili fotografiju te prepustili pisaču da sam interpolira skromnih 5 MP na ispisni format od 60 x 80 cm. Nakon nekog vremena iz pisača je izašla fotografija zaista zapanjujuće kvalitete. Mi fotografi svaki format gledamo iz blizine od desetak centimetara i tražimo naznake zrna ili piksela. Na toj smo ih fotografiji lako uočili, no kad smo je pogledali s udaljenosti s koje fotografiju takve veličine treba gledati, otprilike jedan metar, piksele više nije bilo moguće uočiti.

Nakon ovako povoljnog ishoda apetiti su porasli. Postoje razni načini povećavanja fotografija, odnosno podizanja njezine razlučivosti. Neke osobe tvrde da jedni funkcioniraju bolje od drugih, čak i tvrdokorni profesionalci koji žive od ispisa zaklinju se u metodu sukcesivnih povećavanja od 10%, dok neki drugi jednako tako tvrdokorni profesionalci koji također žive od ispisa tvrde da ta metoda uopće ništa ne vrijedi i da su neka druga rješenja puno bolja. Treći pak tvrde da ništa ne funkcionira i da jednostavno treba imati dovoljnu količinu megapiksela u izvornoj datoteci. Ne vjerujući niti jednima odlučili smo se upustiti u avanturu velikih povećanja i sve sami ispitati. Kako smo Info napustili kasno navečer, a rano ujutro je trebalo ponovo postaviti set, brzina i jednostavnost su bili bitni. Za prvi test je stoga uzeta metoda koja je najbrža i najjednostavnija, specijalizirani program za povećavanje fotografija Genuine Fractal Print Pro. Probna verzija ovog programa omogućava da povećate 20 fotografija. Za probu smo povećali 3 fotografije, od svakog modela po jednu. Dvije smo povećali na 20 MP, a jednu na čak 50 MP. Možda je u ovo teško povjerovati no kad su ispisi bili gotovi izgledali su apsolutno savršeno. Istog se dana na štandu pojavilo nekoliko profesionalaca koji su došli u kupovinu velikih printera i nisu mogli naći niti jednu zamjerku. Kad smo im rekli način na koji su fotografije napravljene odjednom su počeli filozofirati oko toga kako se u ovom ili onom uvojku kose ako se pažljivije pogleda uz pomoć povećala vide fraktalne strukture na mjestu gdje se one dvije svjetlije vlasi pružaju preko tamnijeg pramena. Ma dajte molim vas, nemojte biti smiješni, dok ste mislili da je snimljeno s digitalnim leđima ništa se nije vidjelo. No nije nama dao vrag mira pa smo potražili još veći pisač, a to je bio HP 5000, na njemu smo uspjeli ispisati fotografiju veličine 70 x 95 cm. A onda nakon što je sajam prošao smo ih u miru razgledali povećalom, ne zato da vidimo "fraktalne šiljke" u strukturi kose nego da vidimo koliko se razlikuju sustavi ispisa. Što reći? Obje su fotografije naprosto fantastične i teško je povjerovati da su nastale iz datoteke od svega 5 MP.

Kategorija: 
Ispis - Print

Objavljeno: 09.02.2006.