Grimizni obrub (purple fringe)

Često se po rubovima slike snimane digitalnim fotoaparatom, pogotovo ako je prisutan jaki kontrast, oko sitnih motiva vidi plavi, ljubičasti ili grimizni obrub.

© Fot-o-grafitiČesto se po rubovima slike snimane digitalnim fotoaparatom, pogotovo ako je prisutan jaki kontrast, oko sitnih motiva vidi plavi, ljubičasti ili grimizni obrub. Pojava je to koja nastaje uslijed razlaganja svjetla na zaštitnoj plohi elektroničkog osjetila, CCD ili CMOS čipa. Da bi je objasnili pogledajmo prvo kako je građeno osjetilo. Iznad svake fotodiode koja pretvara svjetlosni signal u električni nalazi se mali filtar, najčešće u jednoj od tri osnovne boje, crvenoj, zelenoj ili plavoj.

Fotodioda je osjetljiva samo na fotone koji upadaju pod malim kutom, stoga se iznad filtra nalazi mikroleća koja usmjerava svjetlo na fotodiodu i smanjuje upadni kut svjetlosnih zraka. Sve je to dodatno pokriveno prozirnim zaštitnim slojem koji štiti osjetljivi sklop od prašine i mehaničkih oštećenja. Postoje i drugi slojevi npr. sloj koji se sastoji od lumogena, materijala koji apsorbira UV zračenje i ponovo ga emitira u vidljivom djelu spektra. Tako se povećava efikasnost osjetila, tu su zatim još IR filtar i "low pass" filtar ili kako ga još često zovu "Anti aliasing" filtar. Oni su na ilustraciji prikazani različitim bojama, a nalaze se ispred, odnosno iznad osjetila. Fotodioda je označena sivom nijansom, a odmah iznad nje su filtri u boji (Bayerov uzorak) i mikroleća.

© Fot-o-grafiti

Pojava grimiznog obruba najuočljivija je kod jeftinijih fotoaparata koji imaju optiku slabije kvalitete i to pri snimanju sa širokokutnom postavom objektiva. Što se zapravo događa na osjetilu? Disperzija je pojava koja uzrokuje rastavljanje svjetla na spektar. Ona kod objektiva uzrokuje kromatsku aberaciju, koja je to više izražena što je veći kut između upadne zrake svjetla i okomice povućene na površinu na koju dolazi svjetlo. Kad je taj kut nula, upadno je svjetlo okomito na površinu praktično ne dolazi do disperzije. Kod velikih kutova disperzija je jako izražena i svjetlo se rastače na spektar na način da se najkraće valne duljine (plava i ljubičasta) otklanjaju najviše. Kad svjetlo padne na zaštitni sloj pod velikim kutom dolazi do disperzije i rastavljanja na osnovne boje, ljubičasta i plava najviše se otklanjaju, na ovoj ilustraciji radi jednostavnosti gornji slojevi osjetila nisu prikazani.

Pojava disperzije koja uzrokuje ljubičasti obrub © Fot-o-grafiti

Na slici na početku teksta prikazan je dio uzet s ruba slike, na kojem je vidljiva pojava plavog obruba. Kod snimanja sa širokim kutom objektiva uz prisutnost jakog svjetla prisutne su sve predispozicije za pojavu disperzije. Kut upada svjetla na rubovima slike je u takvim slučajevima vrlo velik. Disperzija se događa i na površini zaštitnog sloja koji pokriva osjetilo i na mikrolećama. Pojava je najuočljivija ako je u slici prisutan veliki kontrast odnosno ako je na putu jakog svjetla neki tamni objekt.

Kategorija: 
Napredna fotografija

Objavljeno: 28.03.2007.