Spektar mogućnosti

Više različitih white ballance postavki na istoj fotografiji otvara nam doslovce cijeli spektar mogućnosti kontrole

WB daylight © Damir TiljakU ovom ćemo tekstu pokazati kako se može primijeniti ideja koja je predstavljena u tekstu Zamke i obrasci (ne)kreativnog razmišljanja. Radi se o jednostavnoj primjeni više različitih white ballance postavki na istoj fotografiji. Za primjer smo izabrali vrlo jednostavnu fotografiju. Snimljena na jakom popodnevnom sunčevom svjetlu ova fotografija pod normalno zahtijeva da je u RAW formatu procesiramo s daylight postavkom ravnoteže bijelog od 5500 K. No postavlja se pitanje da li je to najbolja postavka za vazu s cvijećem koja se zapravo nalazi u unutrašnjosti i nije na direktnom sunčevom svjetlu. Da bi dobili ljepšu i realniju reprodukciju cvijeća i vaze potrebna je postavka ravnoteže bijelog na shade, odnosno na 7500 K.

WB shade © Damir TiljakPri toj postavci grmić u donjem lijevom kutu dobiva žućkastu boju, kao i bijeli dio zida, a neprirodno se mijenjaju i boje fasade i žaluzina. Na svu sreću fotografiranjem u RAW formatu ostaje nam mogućnost da sliku procesiramo kako mi to želimo. Ne radeći kompromise sa nekom srednjom temperaturom napravili smo dvije slike jednu s ravnotežom bijelog pri 5500 K i drugu s ravnotežom bijelog pri 7500 K. Sad nam samo ostaje spojiti te dvije slike u Photoshopu. Kako različitim procesiranjem u RAW formatu nastaju po broju i lokaciji piksela identične fotografije ne trebamo se mučiti podešavanjem kad ih stavimo u dva sloja (layera) jednu iznad druge one se automatski podese. U donji sloj stavimo fotografiju iz koje ide samo detalj, u ovom slučaju to je cvijeće, a na gornji sloj postavimo
Fotografija nastala kombinacijom dvaju WB postavki © Damir Tiljakfotografiju koja ima ravnotežu bijelog: daylight.

Iz te donje koristimo veći dio fotografije. Aktiviramo layer mask i crnim kistom s mekim rubovima obrišemo (maskiramo) cvijeće koje ima krivu ravnotežu bijelog. Automatski će se pojaviti cvijeće iz donje slike koje je procesirano s ispravnom ravnotežom bijelog. Tehnika maskiranja uskoro će detaljnije biti objašnjena u našoj rubrici Digitalna obrada. Sve se ovo vidi na našim primjerima, no kako na webu treba koristiti sRGB prostor boje koji taj efekt zbog manjeg opsega boje znatno ublažava ovdje su u zip datoteci priložene za preuzimanje fotografije koje imaju originalni Adobe RGB profil pa ih možete pogledati u nekom grafičkom pregledniku.
Detalj s daylight WB prije kombinacije © Damir Tiljak
Ova je fotografija vrlo jednostavna pa je zato i izabrana kao primjer, no opisanu tehniku lako je primijeniti i na kompliciranijim fotografijama koje imaju više svjetlosnih izvora različitih temperatura boje svjetla te tako možemo dobiti ispravnu ravnotežu bijelog (ili pak neispravnu ako želite umjetnički dojam) čak i u kompliciranim svjetlosnim situacijama.
Detalj fotografije a dvije WB postavke © Damir TiljakFotografiramo li u RAW formatu sve su ravnoteže bijelog prisutne na jednoj slici, samo se treba dosjetiti i na ispravan ih način postaviti u našu fotografiju.

Kategorija: 
Napredna fotografija

Objavljeno: 11.07.2007.