Klasičan izrez

Kako na jednostavan način ovladati zaboravljenom vještinom klasičnog izreza?

© Damir TiljakU klasičnom se obliku tehnika izreza koristi tako da izrez određujemo uz pomoć dva kartona koji imaju oblik slova "L". Njihovim je pomicanjem moguće vidjeti kako će izgledati promijenjeni kadar. Kartoni mogu biti bijeli, crni ili u boji, tako da odmah možemo vidjeti kako će fotografija izgledati s prostornim okvirom. Ovo je osnovna tehnika koju svi koriste i preporučuju je u knjigama i magazinima.

© Damir TiljakNema razloga tu tehniku ne unaprijediti tako da kartonima ucrtamo unutrašnji rub pa možemo odmah vidjeti kako će izrez funkcionirati s različitim odnosima rubnog i prostornog okvira. Naravno da će nam za različite verzije trebati različiti kartoni, pa nam kolekcija kartonskih slova L može biti poprilična.

© Damir TiljakMožemo ići i dalje tako što ćemo napraviti prazan papirnati rubni okvir pa pomicati "L"-ove unutar njega tako da možemo vidjeti kako izgledaju različiti odnosi ova dva okvira. U tom slučaju najbolje je "L"-ove postaviti između kvadratnog okvira i fotografije. Ako smo se već odlučili za izrez kojeg želimo možemo pomicati "L"-ove tako da oni mijenjaju širinu prostornog okvira. U tom ćemo ih slučaju postaviti preko kvadratnog okvira. Sve su kombinacije ne samo moguće nego i poželjne u potrazi za što je moguće boljim konačnim izgledom fotografije i okvira.

Kategorija: 
Opća fotografija

Objavljeno: 02.01.2006.