Područje dubinske oštrine

Ulaskom fotografskog aparata u naš život ušli su i novi pojmovi, jedan od njih je i dubinska oštrina

Naše oko, ako je zdravo, sve vidi oštro, no kod aparata nije tako. Svi su objekti koje gledamo zapravo sastavljeni od sitnih točaka. Svjetlost dolazi do objekta, reflektira se u naše oko i mi je vidimo, odnosno vidimo objekt jer je on nizom mikroskopskih refleksija oblikovao svjetlost. Kad objektiv projicira sliku takvog predmeta ta projekcija se također mora sastojati od točaka, ali nije uvijek tako, objektiv može uhvatiti potpuno oštro samo jednu ravninu i projicirati je potpuno oštro opet samo na jednu ravninu. To znači da objektiv može izoštriti samo na jednu udaljenost. Pa ipak mi stalno oko sebe vidimo mnogo fotografija koje prikazuju veliki raspon udaljenosti i cijeli je raspon prikazan oštro. Za to je zaslužan naš vid koji ima svoja ograničenja tako da neoštrine, ako nisu jako naglašene vidi kao da su oštre.

Objekti (odnosno njihovi dijelovi) koji se nalaze točno na udaljenosti na koju je objektiv fokusiran prikazuju se na filmu ili čipu iscrtani točkama. Objekti (odnosno njihovi dijelovi) koji se nalaze ispred i iza udaljenosti na koju je izoštreno više nisu ocrtani točkama nego kružićima (gornja ilustracija). Promjer tog kružića raste kako se objekt (odnosno neki njegov dio) odmiče od udaljenosti na koju je izoštreno. Ti se kružići zovu "circle of confusion" - kod nas ne postoji službeni prijevod pa ih možemo nazvati kružićima neoštrine. Ti kružići određuju područje koje zovemo područje dubinske oštrine. U tom području kružići su još dovoljno maleni da nam izgledaju prihvatljivo oštro kod određenog povećanja. Prihvatljivo oštro ne znači i potpuno oštro, potpuna oštrina koja se zove kritična oštrina i dalje postoji samo u jednoj ravnini. Pogledamo li sliku pod povećalom vidjet ćemo da neoštrina postoji i unutar područja dubinske oštrine, no mi ju ne vidimo golim okom.

Koliki je dozvoljen promjer kružića neoštrine? Kod formata 135 (klasični 35 mm film) taj promjer iznosi 1/30 mm, kod srednjeg formata 1/15 mm. Sve što je na negativu zabilježeno tim ili manjim promjerom smatra se oštrim jer će nama tako izgledati. Ta vrijednost uzima se samo ako ćemo sliku povećavati do 5X - odnosno na format od otprilike 13 X 18 cm za 24 X 36 mm (koliko iznose dimenzije filma). Također se pretpostavlja da će slika biti gledana s udaljenosti od otprilike 25 cm. Ako je povećanje veće, vrijednost kružića neoštrine se smanjuje iako to nije tako kritično jer veće fotografije gledamo s veće udaljenosti pa nam one opet izgledaju otprilike jednako oštro.

Kategorija: 
Opća fotografija

Objavljeno: 15.08.2007.