Veličina i žarišna duljina

Kako se mijenja veličina objekta s promjenom žarišne duljine objektiva?

Vidjeli smo kako se veličina objekta na slici mijenja s promjenom udaljenosti, da bi dobili kompletnu informaciju o svim aspektima linearne perspektive moramo još saznati kako se mijenja veličina objekta s promjenom žarišne duljine objektiva. Kao i kod promjene udaljenosti odnos je jednostavan, čak i jednostavniji, veličina slike direktno je povezana s žarišnom duljinom. Ako udvostručimo žarišnu duljinu, a ne promijenimo udaljenost od objekta snimanja veličina slike će se udvostručiti.

Sada možemo još bolje shvatiti jaku i slabu perspektivu, odnosno naglašavanje ili komprimiranje perspektive. Vidjeli smo da odnosi veličina ovise samo i jedino o udaljenosti s koje fotografiramo. Promjena žarišne duljine mijenja veličine raznih objekata na slici tako da se mijenja veličina svih objekata za isti postotak, ako se slika bližeg objekta udvostruči, udvostručit će se i slika daljeg objekta, pa će njihovi odnosi na slici ostati identični. To se može provjeriti sa varifokalnim objektivom ili kako ga popularno nazivamo "zum" objektivom, dovoljno je mijenjati žarišnu duljinu i pratiti kako odnosi objekata na slici ostaju isti. Često fotografiramo tako da nam slika objekta ostane jednako velika bez obzira koju žarišnu duljinu koristimo, recimo kod snimanja portreta potrudit ćemo se da lice na jednak način ispuni kadar, pa kad mijenjamo žarišnu duljinu mijenjamo i udaljenost od objekta snimanja, tako kontroliramo veličinu slike ali mijenjamo perspektivu.

Naglasimo još jednom linearna perspektiva ovisi jedino o udaljenosti od objekta snimanja, kako dugožarišne odnosno teleobjektive koristimo za snimanje iz daljine kažemo da oni komprimiraju perspektivu, no to ne rade objektivi nego je to posljedica naše udaljenosti od objekta snimanja. Kratkožarišne odnosno širokokutne objektiva pak gotovo uvijek koristimo za snimanje iz blizine pa nas onda pokušavaju uvjeriti kako su to objektivi jake ili naglašene perspektive, no opet to nije svojstvo objektiva nego posljedica naše blizine objektu snimanja.

Kategorija: 
Opća fotografija

Objavljeno: 08.12.2006.