Izobličenje širokog kuta

Jedan od problema koji se javlja prilikom fotografiranja, a proizlazi iz suštine fotografije je izobličenje objekata koje snimamo.

Problem nastaje zbog toga što mi trodimenzionalni objekt prenosimo na dvodimenzionalni medij. Ako pogledate priloženu ilustraciju možete vidjeti da zbog perspektivnog ocrtavanja zrake koje dolaze od rubova objekta ocrtavaju taj objekt na filmu kao da zapravo prenose prikaz projekcije tog objekta s pozadine, one zapravo prenose konturu objekta. Objekt će dakle izgledati prividno veći. To i nije neki problem, jer mi u fotografskom aparatu ionako dobivamo znatno umanjenu sliku, problem je što ta pojava ovisi o upadnom kutu i što je kut veći pojava je izraženija, zato je dobila naziv "izobličenje širokog kuta".

Kako se manifestira ta pojava, slika kugle koja se nalazi na osi objektiva nama će na filmu izgledati u potpunosti okruglo, no slika iste takve kugle koja se nalazi na rubu vidnog polja objektiva ocrtavat će se kao elipsa, odnosno kao da je predmet kojeg smo fotografirali elipsoid, a ne kugla. Ovo loptasto izobličenje je do kuta od otprilike 40 stupnjeva zanemarivo malo, ako je zahvatni kut objektiva 50 stupnjeva objekt na rubu izdužuje se za otprilike 10%, a ako je kut 90 stupnjeva čak 42%.

Način na koji se izobličuje slika zbog vidnog kuta © Fot-o-grafiti

Standardni objektiv, koji ima žarišnu duljinu otprilike istu kao i dijagonala formata ima vidni kut oko 50 stupnjeva, pa ipak mi kod njega ne primjećujemo ovo izobličenje, iako je 10% izobličenja poprilična vrijednost. To je stoga što kad fotografiju postavimo na ispravnu udaljenost za gledanje mi objekte po rubu fotografije također vidimo pod kutom, kao i objektiv. Kad elipsu gledamo ukoso mi je vidimo kao krug, sjetite se onih jako izduženih slova u enigmatskim magazinima koje morate gledati pod velikim kutom da bi ih mogli pročitati. Princip je isti, što je slovo izduženije kut pod kojim gledamo mora biti veći da bismo ga mogli ispravno percipirati. No kod objektiva koji imaju široki vidni kut nemamo mogućnost gledanja na ispravnoj udaljenosti, to su objektivi kratkih žarišnih duljina pa bismo fotografiju morali gledati s udaljenosti koja nam je neugodna za naš vidni sustav tako da nema korekcije kuta, stoga se ovo izobličenje izuzetno uočava kod fotografiranja s širokokutnim objektivima. Izobličenje će se pokazati na svakom trodimenzionalnom tijelu, a najčešće ćemo ga primijetiti kod osoba na rubu slike kada za fotografiranje skupine ljudi koristimo širokokutni objektiv. Glave će tada biti rastegnute u širinu, a kako je kut najveći na uglovima slike, ako se netko nađe u tom djelu fotografije biti će najviše izobličen.

Kategorija: 
Optika fotografije

Objavljeno: 03.12.2006.