Dodaci za podešavanje rasvjete

Dodatke za podešavanje rasvjete možemo podijeliti u 3 glavne skupine:
1.

Gola bljeskalica emitira svjetlost u svim smjerovimaDodatke za podešavanje rasvjete možemo podijeliti u 3 glavne skupine:
1. sjenila i reflektori
2. usmjerivači
3. raspršivači.
Pri tome su zapravo, strogo gledajući uređaji iz prve dvije skupine usmjerivači jer ih koristimo za usmjerivanje svjetlosti "gole" bljeskalice, no koristimo ih na različite načine i uz različite rezultate,
Ravno sjenilotako da je ovakva podjela ipak opravdana zbog različitih efekata koji ove dvije skupine pomagala daju. Svi dodaci koje ćemo ovdje navesti, a to su samo oni koji se nalaze u najčešćoj upotrebi, konstruirani su za upotrebu na studijskim bljeskalicama.

Sjenila i reflektori

Svjetlost "gole bljeskalice" širi se u svim smjerovima, pa čak i u objektiv fotografskog aparata, tako emitirana svjetlost
Klapnereflektirat će se od svih ploha u bližoj okolini. Ovo uzrokuje dva problema, prvi je da reflektirana svjetlost poprima boju površine od koje se reflektirala, druga da mi nemamo nikakvu kontrolu nad svjetlošću koja se tako nasumice odbija. Da bismo to izbjegli možemo oko svjetlosnog izvora postaviti površine koje će ga ograditi i tako spriječiti širenje svjetlosti u neželjenim pravcima. To su sjenila. Možda najpoznatije sjenilo su takozvane klapne ili kako na
Parabolični reflektorengleskom govornom području nazivaju "barn doors". Klapne se više koriste kod kontinuirane nego kod bljeskave rasvjete, ali ih naravno proizvode i za upotrebu na studijskim bljeskalicama.

Postoji naravno još jedan detalj kojeg nismo spomenuli, ovakvim načinom kontrole gubimo znatan dio svjetlosnog intenziteta kojeg bljeskalica emitira, da bismo taj gubitak sveli na minimum svu svjetlost bljeskalice treba usmjeriti prema objektu snimanja, za to služe reflektori, to su posebno
Parabolični reflektor u kombinaciji sa sjenilomoblikovana sjenila koja će svjetlost bljeskalice refleksijama usmjeriti u potrebnom smjeru. Ne samo da im je oblik podešen kako bi što bolje služili svrsi, nego im je i površina posebno pripremljena, najčešće gotovo zrcalno uglačana. Reflektori mogu pojačati intenzitet svjetla i do 7 puta, odnosno za skoro 3 EV. Naravno da se intenzitet emitiranog svjetla nije promijenio, jednostavno smo svjetlost koja se širila na sve strane u obliku kugle koncentrirali na manju površinu te smo tako pojačali intenzitet u željenom smjeru.

Usmjerivači

Saćasta rešetka ne dozvoljava rasipanje svjetlaŽelimo li svjetlost još više usmjeriti moramo se poslužiti usmjerivačima. Osnovni usmjerivači su zapravo kombinacija sjenila i reflektora. Koliko god je to moguće oni usmjere svjetlost u jednom smjeru, no kako su osnovni usmjerivači jednostavne konstrukcije još se uvijek dosta svjetlosti rasipa. Kako bi spriječili da se ta svjetlost pomiješa s usmjerenom, svi smjerovi u kojima se svjetlost rasipa na neki su način zatvoreni plohama koje su
Snootobojane u mat crno - sjenilima, iz razloga da bi reflektirali što je manje moguće svjetlosti. Jedan od osnovnih usmjerivača je takozvano saće ili sačasta rešetka (honeycomb grid).

Drugi jednostavni tip usmjerivača je "snoot", u našem jeziku za njega nemamo naziv iako bi ga možda najpribližnije mogli nazvati svjetlosnim lijevkom, jer kao što lijevak usmjerava tekućinu koju u njega sipamo u jedan uski mlaz, tako snoot usmjerava svjetlost. Radi se zapravo o jednome tuljcu koji je obojen u već spomenutu mat crnu boju i koji na svom otvoru propušta dio svjetlosti, veliki dio svjetlosti koja nije sumjerna prema izlazu jednostavno se apsorbira na stjenkama pa snoot proguta i do dvije EV. Nemojte pasti u napast pa ga izraditi od papira ili kartona, zbog te apsorpcije i zatvorenog prostora jako se grije pa bi se mogao i zapaliti. Snoot je izrađen od metala sa specijalnim otvorima koji usmjeravaju strujanje zraka za hlađenje.

Spot kao projektor © Damir TiljakNajprecizniji i naravno najskuplji su optički usmjerivači, uređaji koji sadrže optičke elemente i koji su konstruirani kako bi usmjerili svjetlost maksimalno precizno. Mi ćemo se ovdje zadržati na uređajima kompanije Bowens iako svaki proizvođač profesionalne rasvjete ima svoju paletu proizvoda. Bowens ima tri optička usmjerivača, krenimo od najjeftinijeg, to je Universal Spot Attachment. Iako smo rekli da je on najjeftiniji to znači samo unutar grupe optičkih usmjerivača, jer zapravo poprilično košta.

Universal Spot AttachmentSvi optički usmjerivači imaju isti problem, a to je grijanje koje može dovesti do pregrijavanja optičkog sustava u kojem se nalaze leće, pa tako i do pucanja leća, stoga su im konstrukcije poprilično komplicirane kako bi omogućile efikasno hlađenje, a osim usmjeravanja svjetlosti često imaju i dodatne funkcije. Tako na primjer Universal Spot Attachment može poslužiti i kao jedna vrsta projektora, jer ima držač za gobo pločice, a svjetlost se može toliko precizno izoštriti da omogućuje projekciju. Gobo pločice su male Fresnel 200 Spot Attachmentmetalne pločice u kojima se nalaze prorezi koji simuliraju različite svjetlosne situacije. Na našoj fotografiji koristili smo gobo pločicu koja daje efekt kao da svjetlost dolazi kroz prozore pokrivene rešetkastim roletama - venecijanerima.

Drugi još skuplji proizvod je Fresnel 200 Spot Attachment, kao i Universal Spot Attachment on je zapravo dodatak koji ide na studijsku bljeskalicu. Radi se o uređaju koji ima Fresnelovu leću promjera 200mm i kojim je moguće postići
iluziju klasične Hollywoodske rasvjete. Zahvaljujući
Bowens Pro Spotugrađenoj dijafragmi kontrola snopa je vrlo precizna pa se često koristi kod fotografiranja proizvoda kad je potrebno osvijetliti odnosno svjetlom naglasiti neki specifičan dio. Treći optički usmjerivač je Pro-Spot, posebno konstruirano rasvjetno tijelo. Ovdje se ne radi o dodatku na već postojeći monoblok nego o samostalnom izvoru svjetla snage 1500Ws s ugrađenim projektorskim objektivom 85mm f/2,8 s mogućnošću regulacije otvora zaslona i projekcije uz pomoć gobo pločica različitih promjera.

Raspršivači
Softbox
Ova skupina dodataka proizvodi mekano, raspršeno svjetlo. Njih možemo podijeliti na 3 grupe među kojima nema točno određene granice.

Usmjereni raspršivači su proizvodi koji, kao i reflektori, okružuju svjetlosni izvor i usmjeravaju njegovu svjetlost u točno određenom smjeru, no na kraju tog okruženja nalazi se neki dodatak koji raspršuje svjetlost. U ovoj grupi najpoznatiji i najčešći su klasični softbox dodaci, tu pripada i popularan Beauty Dish odnosno Softlite Reflector kako ga nazivaju u Bowensu.

Priručno napravljen difuzioni raspršivačNeusmjereni raspršivači su skupina pomagala kod koje je nešto teže kontrolirati usmjerenost svjetla, kišobrani - kad ih koristimo na način da reflektiraju svjetlost mogu pripadati u ovu grupu, ali isto tako i u grupu usmjerenih raspršivača, ovisi o obliku kišobrana, obliku reflektora kojeg koristimo da bismo svjetlost usmjerili prema kišobranu i naravno o udaljenosti kišobrana od rasvjetnog tijela. Kad kišobrane koristimo tako da svjetlost usmjeravamo kroz njih oni pripadaju u ovu skupinu pomagala.

Difuzioni raspršivači ili otvoreni raspršivači su zapravo difuzione plohe koje postavljamo između svjetla i objekta snimanja, najčešće specijalne vrste tkanina nategnute preko nekog okvira, mogu to biti i prozračne plastične ili staklene plohe. Oni služe kako bi dobili veliki izvor raspršenog svjetla.

Kategorija: 
Svjetlo i rasvjeta

Objavljeno: 02.01.2007.