Sinkronizacija bljeskalice

Bljesak bljeskalice vrlo je kratak.

Bljesak bljeskalice vrlo je kratak. Traje, ovisno o snazi bljeska i konstrukciji bljeskalice, od tisućinke do deset tisućinke sekunde. Prilikom snimanja s bljeskalicom vrlo je važno da se taj bljesak dogodi u trenutku kad je površina filma ili čipa u potpunosti izložena svjetlu, odnosno kad je zatvarač u potpunosti otvoren. Postoje dva tipa zatvarača: centralni i zavjesni. Centralni je uvijek sinkroniziran s bljeskalicom jer okruglog oblika, a otvara se iz centra prema obodu. Takvi su zatvarači uglavnom ugrađeni u aparate velikog formata.

© Fot-o-grafitiZavjesni zatvarači koji su ugrađeni u foto aparate formata 35 mm i neke aparate srednjeg formata kontroliraju ekspoziciju uz pomoć dvaju zavjesica. U momentu kad pritisnemo okidač takvog aparata jedna se zavjesica, u našem primjeru desna, pomiče i svjetlost eksponira film. Nakon nekog vremena koje je odredio fotograf postavljajući potrebno vrijeme ekspozicije na komandama aparata, druga zavjesica kreće za prvom, zaklanja površinu filma ili čipa i završava ekspoziciju. Bljeskalica mora bljesnuti u trenutku kad je zatvarač u potpunosti otvorio površinu filma prema svjetlu. Ako je na aparatu podešeno kratko vrijeme ekspozicije, druga zavjesica započinje slijediti prvu prije nego ona do kraja otvori cijelu površinu filma prema svjetlu. Tako nastaje prorez koji putuje preko površine filma pa je moguće kraće vrijeme ekspozicije nego što to dozvoljava mehanička konstrukcija zatvarača. Budući da zavjesice ne mogu putovati velikom brzinom jer ih ograničava njihova masa i konstrukcija zatvarača neophodan je ovakav način kontrole ekspozicije. Iz ovog se razloga za vrijeme ekspozicije često koristi izraz brzina zatvarača, iako zatvarač kontrolira koliko će vremena film biti izložen svjetlu, što on brže putuje to je vrijeme ekspozicije kraće, pa za kratke ekspozicije kažemo da smo snimali velikom brzinom zatvarača.

Koristimo li bljeskalicu pri takvim brzinama dio će filma za vrijeme ekspozicije uvijek biti zaklonjen zavjesicom jer bljesak ne traje dovoljno dugo da prorez napravi put preko cijele površine filma. Zato prilikom snimanja s bljeskalicom moramo koristiti vrijeme ekspozicije koje omogućava da zatvarač bude u potpunosti otvoren. To se vrijeme zove usklađeno vrijeme ili kao što smo već rekli fotografi često kažu usklađena brzina. Zapravo bi tako trebali reći, ali gotovo uvijek govore brzina sinkronizacije. Pri toj brzini bljeskalica je usklađena sa zatvaračem, ona će uvijek bljesnuti kad je zatvarač u potpunosti otvoren. Naravno da možemo koristiti sve brzine zatvarača sporije od sinkronizirane brzine. Pri tim brzinama zatvarač ostaje duže vrijeme u potpunosti otvoren. Zavjesice zatvarača mogu putovati horizontalno, kao na našoj ilustraciji ili vertikalno. Ako putuju vertikalno put kojeg moraju priječi je kraći pa je moguća sinkronizacija i pri dužem vremenu ekspozicije.

Kategorija: 
Svjetlo i rasvjeta

Objavljeno: 02.12.2005.