Tijela i svjetlost

Svjetlosni su izvori tijela koja zrače svjetlost.

Izvor svjetla © Fot-o-grafitiNeka tijela zrače svjetlost, za njih kažemo da su to svjetlosni izvori. Tijela koja ne zrače svjetlost nazivamo tamnim tijelima, njih možemo vidjeti samo ako ih obasja svjetlost iz nekog izvora. Mi svjetlost kao takvu inače ne možemo vidjeti, osim ako nam zraka svjetla iz svjetlosnog izvora direktno dođe do oka, ono što mi vidimo je interakcija svjetla s okolišem, s tijelima i česticama.

Tamna tijela mogu biti prozirna, neprozirna i prozračna.

Prozirno tijelo © Fot-o-grafitiKroz prozirna tijela vidimo izvore svjetla i druga tamna tijela ako su osvijetljena, prozorsko staklo odličan je primjer prozirnog tijela.

Prozračno tijelo © Fot-o-grafitiKroz prozračna tijela vidimo svjetlosne izvore, ali ne i druga tamna tijela. Kad izvor svjetla postavimo iza prozračnog tijela ono, ako je dovoljno veliko, odnosno ako je veće od prividne veličine izvora svjetla i samo djeluje kao izvor svjetla.

Neprozirno tijelo © Fot-o-grafitiKroz neprozirna tijela ne vidimo ništa jer ona ne propuštaju svjetlost, no to ne znači da su nam manje zanimljiva. Osim što stvaraju sjene neprozirna tijela mogu ili apsorbirati ili reflektirati svjetlost. Kada reflektiraju svjetlost mogu to činiti na više načina. Refleksija svjetla je vrlo važna pojava u fotografiji te zaslužuje posebno poglavlje.

Kategorija: 
Svjetlo i rasvjeta

Objavljeno: 16.02.2006.