Kromatska indukcija

Važna stavka u našoj percepciji boje je pojava koja se naziva kromatska indukcija.

Nijansa boje koju vidimo može se naizgled promijeniti ako se promjeni podloga na kojoj se ona nalazi. Okolne boje utječu na način na koji vidimo neku boju. One joj mogu dati izgled kao da ima primjesu komplementarne nijanse područja koje je okružuje. Boje koje su iste mogu nam izgledati različite, a boje koje su različite, mogu nam izgledati iste. Taj se efekt naziva kromatska indukcija.

Efekt kromatske indukcije može unijeti dramatičnu promjenu u našu percepciju boje. Zeleni kvadrati u sredini iste su boje, no to se može uočiti tek kad pokrijemo boje koje ih okružuju ili ih spojimo novim pravokutnikom koji ima istu boju kao i kvadrati.

© Fot-o-grafiti

Dva kvadrata koji se nalaze unutar velikih kvadrata različitih su nijansi, pa ipak izgledaju nam identično. Tek kad pokrijemo boje velikih kvadrata možemo uočiti koliko su im nijanse različite.

© Fot-o-grafiti

Ovaj efekt obogaćuje mogućnosti dizajnera i fotografa, no isto tako može dovesti do toga da gledatelj vidi boje drugačije nego što ih je autor namjeravao prikazati. Iako ovo izgleda kao nebitan teorijski efekt jeste li se gledajući neku fotografiju ikad zapitali zašto je fotograf odabrao podlogu određene boje? Fotografiranje predmeta i osoba u studiju, gdje možemo utjecati na izbor podloge odjednom dobiva novu problematiku jer kod korištenja podloge u boji treba promisliti o utjecaju na tonalitet pojedinih elemenata i njihov odnos prema različitim bojama podloge. I kod fotografiranja u prirodi možemo utjecati na izbor pozadine. Neka modna kolekcija ostavit će drugačiji dojam ako model postavimo ispred zelenila livade, sivila pijeska ili modrine mora.

Kategorija: 
Color Management

Objavljeno: 04.01.2006.