Metamerizam

Zašto boje odjevnih predmeta koje smo kupili u trgovini koja ima fluorescentnu rasvjetu izgledaju drugačije na dnevnom svjetlu?

Metamerizam je pojava koja se javlja kod trikromatske percepcije boje, kao što je osjet vida kod ljudi, a očituje se u tome da dva različito obojena uzorka uzrokuju istu percepciju boje. Ima još definicija metamerizma jedna od njih glasi: to je fenomen koji se očituje u tome da dvije boje koje u određenim uvjetima izgledaju identično u drugim uvjetima izgledaju različito. Sve te definicije opisuju istu pojavu na drugi način, a pojava se sastoji od toga da boja ovisi o uvjetima promatranja i o promatraču. Metamerizam se događa zato što naš vidni sustav ne percipira spektar kao cjelinu nego ga dijeli u tri područja. Može se dogoditi da neke od razlika, ako je svjetlost pod kojom gledamo predmet deficitarna u određenom djelu spektra, ne možemo uočiti jer su ključne razlike smještene između područja u kojem oko percipira boju. Klasičan primjer ove pojave koju je vjerojatno većina nas iskusila je da boje odjevnih predmeta koje smo kupili u trgovini koja ima fluorescentnu rasvjetu izgledaju drugačije na dnevnom svjetlu.

Metamerizam je poprilično komplicirana pojava jer ovisi o:
1. boji odnosno o spektru kojeg određena boja reflektira prema promatraču
2. spektralnoj karakteristici svjetla kojom je boja osvijetljena
3. stanju vida kod promatrača

Ova pojava izaziva mnoštvo problema. Ako su boje različite pod različitim osvjetljenjem, onda bi fotograf trebao to uzeti u obzir. Pripremate izložbu? Kakva je rasvjeta u galeriji? Radite fotografiju za katalog? Pod kakvim će svjetlom kupac promatrati taj katalog? Zato se prilikom uspoređivanja boja treba pridržavati određenih standarda (o kojim će još biti govora) o tome kakva rasvjeta treba biti i koliki joj mora biti intenzitet. Naravno da stvari ne mogu biti jednostavne, pa se tako intenzitet rasvjete znatno razlikuje za procjenu boje na monitoru i na fotografiji pa tu nastaju problemi kad želimo usporediti ispis s onim što se nalazi na ekranu. Isti se problem javlja kad na primjer na ovim stranica želimo pokazati razlike u ispisu između dva pisača. Stavimo te dvije fotografije u skener odskeniramo i odjednom na monitoru vidimo nešto potpuno drugačije nego što smo vidjeli na papiru. Spektar svjetla kojeg koristi skener u potpunosti se razlikuje od onog pod kojim smo mi fotografije promatrali. Slična se stvar događa i kod digitalnih foto aparata, ako su centralne valne dužini RGB filtra u Bayerovom mozaiku različite kod različitih aparata, onda će aparat sliku interpretirati drugačije nego što je mi vidimo, par boja koji nama izgleda identičan može izgledati potpuno drugačije nakon skeniranja ili fotografiranja.

© Fot-o-grafiti

I za kraj još jedan veliki problem za nas fotografe, to je metamerizam tinte za pisače koji je naročito izražen kod pigmentiranih tinti, ali se u određenim uvjetima zna pojaviti i kod tinte na bazi boje, naročito zna biti izražen kad uz pomoć CMY boja pokušamo dobiti kvalitetan crno bijeli ispis. No metamerizam je zaslužan i za jednu dobru stvar, a to je da skoro sve boje možemo simulirati uz pomoć tri osnovne boje RGB i CMY. Kad ne bi bilo tako našim bi pisačima trebale stotine boja za kvalitetan ispis.

Kategorija: 
Color Management

Objavljeno: 04.01.2006.