Fotografska radionica: Selektivnost u fotografiji

Subota 19. rujna 2015. u 18 sati.

Radionica Selektivnost u fotografiji razvija osjećaj kritičnosti prema svojim i tuđim fotografijama – kako se odabiru fotografije i na koji način djeluje proces selekcije i žiriranja.

Kroz sustav anonimno odrađene kritike i žiriranja svaki polaznik ocjenjuje 20 – 25 fotografija. Nakon toga zajedno prolazimo kroz sve procjene i kritike te ih uspoređujemo. Radi se na fotografijama polaznika koji tako dobivaju i konstruktivnu kritiku svojih radova.

Deniz Ural - Exploring the light

Prodiskutirat ćemo i natječajno žiriranje koje nije jednoznačan proces. Naime, prilikom određivanja kvalitete prispjelih fotografija ne postoji neki univerzalni ili apsolutni kriterij, pa dinamiku ocjenjivanja najčešće određuje interna struktura fotografija koje su pristigle na natječaj. Ako proces ocjenjivanja započne s nizom loših fotografija u kojem se nađe neka bolja fotografija, ona može dobiti ocjenu koja je ipak nešto veća nego da se našla u grupi fotografija slične ili više kvalitete. Zato je konačan kriterij nemoguće odrediti sve dok se ne ocijeni svaka pristigla fotografija, a u svakoj pojedinoj fazi ocjenjivanja ocjene variraju oko neke norme koja se konstantno mijenja. Završni redoslijed žiriranih fotografija i pojedino osvojeno mjesto na natječaju stoga se razlikuje u ovisnosti o žiriju i odabranom načinu rada.

Objavljeno: 17.09.2015.