Fotonautski koncept akta koji osvaja nagrade!

Polaznici škole fotografije "Fotonaut" pod vodstvom mr. sc.  Damira Tiljka već dugi niz godina uspješno osvajaju nagrade! Od nagrada koje dodjeljuje časopis ReFoto, ove je godine na godišnjem natječaju "Monohromatski svet", u jakoj konkurenciji od preko 4 000 fotografija iz regije, drugu nagradu osvojio Slavko Radman s fotografijom "Bodyscape 33", dok je prošle godine  polaznica škole Valentina Bunić osvojila prvo mjesto na godišnjem natječaju "Praksa na delu".

Fotografija "Bodyscape 33" nastala je na tečaju akta, u sklopu škole fotografije "Fotonaut". Riječ je o naprednom tečaju na kojem se radi na raznovrsnim pristupima snimanju obnaženog tijela, kako u interijeru, tako i u eksterijeru. Žiri magazina ReFoto ovako je obrazložio odabir fotografije: "Odlikuje je suptilna tekstura i neobičan ugao gledanja, zbog čega deluje poput skulpture".

Nagrada koju dodjeljuje ReFoto zasigurno nosi svoju težinu i zbog stručnosti žirija. Naime, radi se uglavnom o osobama s verziranim fotografskim i umjetničkim znanjem, odnosno predavačima na akademijama i fakultetima. Ove su godine u žiriju bili:
Milan Živković (glavni i odgovorni urednik časopisa ReFoto); Aleksandar Kelić (fotograf, predavač na beogradskoj Politehnici i Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu); Ivana Tomanović (suradnica časopisa Refoto i docentica na Akademiji umetnosti u Novom Sadu); Vladimir Tatarević (fotograf i docent na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu) i Petar Kosanović (menadžer u prodaji firme „Golum“).

O fotografiji "Bodyscape 33" autora Slavka Radmana

Mr. sc. Damir Tiljak koji provodi navedeni tečaj akta u prostorima Fotokluba Zagreb, o samoj fotografiji kaže: "Radmanova fotografija "Bodyscape 33" zaista ima osnovnu ideju skulpturalnog prikaza ženskog tijela. Jedna od ideja koju konstantno provlačimo kao temu kroz svaki tečaj akta je prikazivanje tijela kao skulpture. Na prijašnjim tečajevima model je bio mazani glinom i fotografiran u različitim stadijima sušenja gline - od trenutka dok je još bila glatka pa sve do trenutka u kojem se glina potpuno osušila i popucala poput žedne zemlje u pustinji. Na zadnjem smo tečaju primijenili potpuno drugi pristup, kompletno bojanje tijela. Naša majstorica šminke napravila je potpuno uniforman body painting - nanos boje preko cijelog tijela. Tako je nastao motiv koji u sebi nosi ideju tijela kao skulpture. Različiti polaznici su odabrali različite pristupe. Slavko Radman pristupio je temi vrlo studiozno i originalno, odabravši drugačiji kut snimanja kojem je prilagodio postav studijske rasvjete - to je donijelo efektnu realizaciju."

Fotografiju možete pogledati na izložbi u beogradskoj galeriji Artget od 12. siječnja do 19. veljače 2012. godine.

Osim u Beogradu, fotografija "Bodyscape 33" će ove godine biti izložena na izložbama vezanim uz tematiku akta u Krakowu (Poljska) i Helsinkiju (Finska) u organizaciji Fotokluba Zagreb, fotografskog portala Fot-o-grafiti i matičnih fotografskih organizacija u inozemstvu.
Bodyscape 33@Slavko Radman

Autor: 
Darija Tripalo

Objavljeno: 10.01.2012.