Radionice subotom: Noćna fotografija

U sklopu programa Radionice subotom u pripremi su nove radionice. U subotu 23.02. održat ćemo radionicu Noćna fotografija. Radionice započinje u 16 sati s predavanjem i pripremnim radovima. Kako je prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda za 23.02. zalazak Sunca u 17.34, radionica je pomaknuta na raniji termin kako bismo mogli fotografirati takozvani Plavi sat.

© Damir Tiljak

Nakon plavog sata na redu je fotografiranje gradskih motiva, u tijeku je izviđanje različitih lokacija po gradu, u strogom centru i po periferiji, tako da će do subote biti poznata trasa po kojoj ćemo se kretati. Svi polaznici radionice dobit će na vrijeme obavijesti.

© Damir Tiljak

Radionica Noćna fotografija temelji se na različitim efektima koje možemo postići prilikom noćnog snimanja, uz upotrebu standardnih brzina zatvarača, iako ćemo prema potrebi koristiti i stative. S obzirom da gradske noćne scene obiluju izvorima svjetla, a za dobivanje efekta u kojem su ti izvori svjetla poput zvjezdica potrebni su nam izrazito mali otvori zaslona, ponekad ćemo koristiti i male brzine zatvarača iako ćemo prednost dati standardnim brzinama zatvarača i visokoj ISO vrijednosti.

© Damir Tiljak

Prije radionice trebat će napraviti ISO kalibraciju aparata, da bismo znali kako optimalno fotografirati na svakoj ISO vrijednosti koju odaberemo.

Dugačke ekspozicije koristit ćemo tek u drugoj radionici: Duge ekspozicije i slikanje svjetlom. Ta je radionica svojevrsna nadogradnja na radionicu Noćna fotografija i zahtijeva drugačiji pristup fotografiranju i postprodukciji. Potrebno je koristiti mehanizme za redukciju šuma kod dugih ekspozicija, ili tehniku oduzimanja tamnog kadra (Dark Frame Subtraction). Više o njoj drugom prilikom.

© Damir Tiljak

Autor: 
mr.sc. Damir Tiljak

Objavljeno: 17.02.2013.