Tečaj fotografije - Estetika fotografije 1

U ponedjeljak 5. listopada 2015. u 20 sati u samom centru grada Zagreba (Trg žrtava fašizma 14), pod vodstvom predavača mr.sc. Damira Tiljka - osnivača Škole fotografije Fotonaut -  započinje tečaj "ESTETIKA FOTOGRAFIJE 1". Škola fotografije Fotonaut poznata je po svojim suvremeno koncipiranim tečajevima, a tečajevi estetike - koji su organizirani u tri modula - ujedno su i jedni od najtraženijih među polaznicima.

Tečaj se nastavlja na "Tečaj opće fotografije" u kojemu su u kratkim crtama već predavani osnovni pojmovi estetike fotografije kao što su zlatni rez, pravilo trećina, princip ravnoteže i slični elementi fotografske estetike. Na tečaju koji uskoro kreće, svi se ovi elementi nadograđuju te se postavlja jasna razlika između analitičkog i intuitivnog pristupa kompoziciji, kako se ta dva principa isprepleću i kako jedan generira drugi, ovisno s koje strane uđemo u područje fotografske estetike. Uz osnovne estetske principe radi se na analizi fotografije, a principi analize koji se protežu i kroz intuitivni pristup kompoziciji mogu se primijeniti kako na vlastite, tako i na tuđe fotografije. U konačnici ovo nas vodi i do osnovne fotografske kritike koja će polaznicima pomoći da procijene kvalitetu vlastitih i tuđih radova.

Ana © Damir Tiljak

Gradivo tečaja obuhvaća i cjeline kao što su imenovanje fotografija, fotografija kao umjetnost, osnovna definicija umjetnosti i umjetničke fotografije te značenje fotografije u slojevitom smislu: značenje pojedine fotografije za opći tijek fotografske kulture, povijesno značenje i značenje za autora fotografije i njegovo bliže okruženje.

Svaka fotografija može se percipirati na više razina, tako fotografija koju smo iskoristili kao ilustraciju za ovaj tekst ima uz vrlo direktnu psihološko komunikacijsku odrednicu također i vrlo čiste geometrijske principe, od linija podjele na područja zlatnog reza, preko stabilnosti koju u temelj fotografije uvodi čvrsto položen trokut pa sve do zrakastog širenja kroz koncentrične elipse koje tvore vanjski i unutrašnji krug, omeđeni licem i rukama.

Ana -Tečaj fotografije Estetika fotografije 1 © Damir Tiljak

Kako ovako uređenoj kompoziciji doprinose detalji poput leptir mašne i nakita na desnoj ruci modela? Da li bi bilo bolje da je umjesto mašne obična vrpca bez leptirastog čvora? Koja je uloga crnih naramenica koje vire uz unutrašnji rub bijelih rukavica? Ako želite saznati odgovor na sva ova pitanja tečaj koji uskoro kreće pravo je mjesto na kojem ćete ih dobiti.

Upisi u pojedinačne tečajeve i radionice fotografske škole Fotonaut započeli su u rujnu 2015. i trajat će kontinuirano kroz cijelu školsku godinu 2015. /2016.
Na vrijeme si osigurajte mjesto ukoliko želite pohađati suvremeno koncipirana predavanja i atraktivna snimanja u samom centru grada Zagreba (Trg žrtava fašizma 14), pod vodstvom predavača mr.sc. Damira Tiljka.
Ovaj suvremeno koncipiran model obrazovanja 2004. godine pokrenuo je prvi hrvatski fotografski portal Fot-o-grafiti.

PRIJAVE I INFORMACIJE

putem kontakta: http://www.fot-o-grafiti.hr/kontakt

putem Facebooka:
Škola fotografije Fotonaut https://www.facebook.com/fotonaut
Fot-o-grafiti.hr  https://www.facebook.com/Portal.Fotografiti

Autor: 
Damir Tiljak

Objavljeno: 30.09.2015.