Zvjezdasti efekt na fotografiji

Na nekim se fotografijama iz izvora svjetla i jakih refleksija svjetlost širi u zrakama. Tu pojavu zovemo zvjezdasti efekt. Kako on nastaje, odnosno kako ga postići na fotografiji?

Dva su osnovna načina. Prvi je upotreba filtra zvjezdastog efekta. To je filtar koji ima zvjezdaste ogrebotine na čistom filtru. Izvori svjetla i jaki svjetlosni akcenti, poput refleksije na vodi ili metalu uzrokovat će raspršenje svjetla na ogrebotini, a svjetlost će dobiti zvjezdasto oblikovani akcent. Najbolji efekt se dobije kad je pozadina tamna, tako se ovakav filtar uglavnom koristi za noćne snimke u kojima su zahvaćeni izvori svjetla poput uličnih svjetiljki ili za fotografiranje svečanih ambijenata te rođendanskih proslava i vjenčanja kada se svjećice na torti, lampice na boru i slični svjetlosni ukrasi pretvaraju u "noćno nebo osuto zvijezdama".

No nije potrebno čekati takve prilike i nije potrebno imati specijalne filtre. Zvjezdasto oblikovane svjetlosne akcent može nam dati i mali otvor zaslona. Kako će točno izgledati efekt ovisi o više čimbenika: o veličini i obliku svjetlosnog izvora, o obliku otvora zaslona na našem objektivu, ali ponajviše o samom otvoru zaslona. Što je otvor zaslona manji, odnosno što je f broj veći efekt će biti izraženiji. Naravno mali otvor zaslona povlači za sobom i malu propusnost svjetla kroz objektiv, što znači da će nam u mraku i lošim svjetlosnim uvjetima trebati izrazito male brzine zatvarača, odnosno trebat će nam stativ.

Na ovoj slici nema zvjezdastog efekta f:8 © Damir Tiljak
Pogledajmo priložene primjere. Na prvoj slici scena je snimljena otvorom zaslona f/8. Svjetlosni su akcenti prikazani u obliku okruglih područja sa slabo definiranim rubovima. Aparat je bio Pentax K20D, objektiv Pentax SMC-DA* 16-50 mm f/2,8 ED (IF) SDM, ISO je bio postavljen na vrijednost 100.

Za drugu je sliku otvor zaslona zatvoren na f/22, kako bi se ekspozicija zadržala u potrebnim okvirima ISO vrijednost je postavljena na 400. Iako je bio krasan sunčan dan mali je otvor zaslona uzeo svoj danak, a kako je fotografija snimana iz ruke morao sam povisiti ISO. Na drugoj je fotografiji prolazak sunčevog svjetla kroz lišće sada ostvario potreban efekt. Odsjaj na vodi znatno je veće površine pa je efekt slabije izražen, ali se i na tom djelu slike počeo pojavljivati.

Na ovoj slici postoji zvjezdasti efekt f:22 © Damir Tiljak
U oba slučaja mjerenje je bilo u točki, točno u centru kadra, negdje na pola puta od čamca i mjesta gdje se sunčevo svjetlo probija kroz lišće. Neki drugi način mjerenja dao bi podeksponiranu sliku jer bi direktni izvor svjetla u kadru prevario svjetlomjer.

Prednost ovakvog načina ostvarivanja efekta je eliminacija filtra. Filtar, ma koliko god bio kvalitetno izveden, je dodatna optički nekorigirana površina koja će u sliku unijeti nepotrebnu degradaciju kvalitete, pogotovo kad se snima direktno u izvore svjetla. Filtar tada raspršuje svjetlo, daje efekt izmaglice te smanjuje kontrast i detalje u slici.

Autor: 
Damir Tiljak
Kategorija: 
Foto Savjeti

Objavljeno: 19.01.2012.