Kako mjeriti svjetlo

Vrijednosti koje očita svjetlomjer često je potrebno korigirati, kako postupiti u takvim slučajevima?

Objasnili smo da je svjetlomjer u fotoaparatu namješten tako da pretpostavlja kako izmjereno svjetlo dolazi od scene koja ima faktor refleksije 12%. Sljedeće pitanje glasi: kako ispravno namjestiti ekspoziciju nakon što smo očitali vrijednost koju je svjetlomjer izmjerio?

U tu bi svrhu zapravo trebali znati koliki je faktor refleksije površine koju snimamo, tj. naučiti približne vrijednosti faktora refleksije za niz različitih površina. U literaturi postoje tabele s tim faktorima, no zasigurno ne znate niti jednog fotografa koji takve tablice nosi sa sobom ili ih zna na pamet. U praksi se mnogi oslanjaju na proizvoljno povećavanje ili smanjenje ekspozicije, a s vremenom, nakon poveće količine upropaštenih snimaka, steknu i neki osjećaj za približnu vrijednost potrebne korekcije. Problem je u tome što gotovo nikad ne fotografiramo jednoličnu površinu, tako da bismo ne samo trebali znati sve faktore refleksije već bismo morali i računati udio određenog tipa površine u sceni koju snimamo. Na sreću, vrijednost faktora refleksije koju naš svjetlomjer pretpostavlja u većini je slučajeva dovoljno točna, uostalom zato su je proizvođači i odabrali, a i kad nije ima po 3 EV rezerve sa svake strane, a i zato su je proizvođači odabrali. Za one koji žele veću preciznost, postoji jednostavan način mjerenja. To je mjerenje sivom kartom.

Upotreba sive karteŠto je siva karta? Komad kartona koji je s jedne strane obojan u neutralnu sivu, a s druge u bijelu boju. Siva strana reflektira točno 18% svjetla koje padne na nju, a bijela 90%. To što smo rekli da je siva neutralna znači da ima isti koeficijent (faktor) refleksije u cijelom spektru, tj. da je njezina refleksija neovisna o temperaturi svjetla pri kojem snimamo. Svaki bi fotograf trebao imati sivu kartu. Kad procijeni da je scena koju želi fotografirati prosječne reflektivnosti, sivu kartu ostavlja u torbi, no ako subjekt snimanja nije prosječan, jedini način ispravnog određivanja ekspozicije je upotreba tog nadasve korisnog komada kartona. Sve što tada treba učiniti jest uperiti svjetlomjer na sivu kartu i eksponirati prema vrijednosti koju pokaže svjetlomjer. Kako je siva karta točno prilagođena svjetlomjeru, nikakve dodatne korekcije nisu potrebne. Zašto mi stalno govorimo o 12% refleksije ako siva karta ima 18% refleksije? Zato što uz nju dolaze upute koje objašnjavaju da je treba postaviti tako da je za trećinu kuta koje zatvara izvor svjetla s fotografskim aparatom okrenemo prema izvoru svjetla, kako horizontalno tako i vertikalno. Na taj se način njezin koeficijent refleksije promjeni tako da do svjetlomjera dopire samo 12% reflektiranje svjetlosti.

Za lakše razumijevanje, evo i primjera. U zimsko doba ima poprilično snijega što znači i puno mogućnosti da fotografiranjem zimskih scena bijeli pokrivač dobije prljavu sivu boju jer naš svjetlomjer pretpostavlja da je on prosječno siv te ga takvim nastoji i "prikazati". Prije fotografiranja postavimo sivu kartu tako da je osvijetljena isto kao naša scena i lagano je okrenemo od fotoaparata prema izvoru svjetla, otprilike za trećinu kuta koju aparat zatvara s izvorom svjetla. Izmjerimo ekspoziciju na sivoj karti, pazeći da ne nju ne padne naša sjena. I to je sve. Vrijednost ekspozicije koju smo tako očitali možemo upotrijebiti za fotografiranje bez dodatnih korekcija. Snijeg će na našoj fotografiji ispasti bijel, baš kako i treba, jer reflektira više svjetla od sive karte.

Koja je korist od bijele strane. Ona reflektira točno 5 puta više svjetla od sive. Ako fotografiramo pri slabom svjetlu refleksija od sive strane možda neće biti dovoljno jaka da je naš svjetlomjer registrira. Tada koristimo bijelu stranu, a nakon očitanja smanjimo dobivenu vrijednost za 2 1/3 ekspozicijske vrijednosti, ili prije mjerenja podijelimo osjetljivosti našeg filma s 5 i postavimo tako dobivenu vrijednost kao novu osjetljivost. Peterostruko veće očitanje kompenzirali smo tako što smo našem svjetlomjeru lagali da je film za kojeg mjeri pet puta manje osjetljiv, pa će mu on za mjerenu scenu odrediti pet puta više svjetla, upravo onoliko koliko smo izmjerili koristeći bijelu stranu. Osim toga, ta se strana može iskoristiti za prilagođavanje balansa bijelog na digitalnim foto aparatima i video kamerama.

Gdje nabaviti sivu kartu? Iako postoje sive karte različitih proizvođača, najpoznatija je ona koju proizvodi Kodak pa je naša preporuka da je pokušate potražiti kod njihovog zastupnika.

Kategorija: 
Foto Savjeti

Objavljeno: 26.10.2006.