Slow sync

Spora sinkronizacija bljeskalice = flash i mala brzina zatvarača

© Matej BaćoDugačke ekspozicije uz upotrebu bljeskalice - vremenski znatno duže nego što je potrebno za nastanak dobro eksponirane slike uz pomoć svjetlosti koje emitira bljeskalica - pripadaju u tehničku kategoriju koju nazivamo sporom sinkronizacijom bljeskalice. U uputama za vaše fotografske aparate ovu tehniku ćete najčešće naći opisanu kao "Slow sync", a na webu je dosta često nazivaju čudnim imenom "Dragging the shutter". Osnovne načine sinkroniziranja bljeskalice objašnjavamo već na tečaju Opće fotografije, a nakon tog tečaja naš je polaznik Matej Baćo napravio odličnu fotografiju koja je višestruko izlagana i objavljivana. Zamolio sam ga da za sve one koje zanima kako je ta fotografija nastala napravi kratak tutorial. Tutorial je objavio na našem forumu, na kojem komuniciraju polaznici naše fotografske škole. Forum je napravljen kako bi se omogućio bolji kontakt i razmjenu ideja između različitih generacija i grupa, a za one koji ne prate forum Fot-o-grafita, uz dozvolu autora kompletan tutorial objavljujemo na glavnoj stranici. Ja bih samo još dodao da budete izuzetno pažljivi u radu jer na malom prostor imate vodu i struju mrežnog napona, stoga postoji opasnost od električnog udara ili kratkog spoja. Autor teksta i fotografija je Matej Baćo, kao i uvijek ništa se ne smije prenositi i koristiti bez pismene dozvole autora. 

© Matej BaćoPrvo što vam treba je tuš, onaj u kojem se inače tuširate. Nešto ovakvo: Također ćete možda htjeti crnu pozadinu u kom slučaju će vam dobro doći bilo kakav crni materijal ili crni papir zalijepljen za zid. Kupite si mapu za likovi za osnovnu školu, vrlo su jeftine a u njima dobijete velike papire raznih boja. Vrlo dobro priručno sredstvo. Za početak trebate smisliti kako da tuš kojeg fotografirate stoji mirno. Otkrio sam da ih je nabolje fotkati tako da je ručka od tuša na leđima i da voda lagano ide u zrak, radi nekakav luk i pada, takva putanja vode je zanimljiva. Nažalost ručke od tuša nisu predviđene da budu na leđima što će vam predstavljati problem, konstanto će se izokretat, zalijevat vas, zalijevat sve ostalo. Poslužite se raznim kuhinjskim posuđem i nakon nešto muke ručka tuša će stajati. Sad složite kadar, stavite ručku u neki položaj, postavite aparat na stativ i nađite scenu. Imajte otvorenu vodu dok to radite i pogledajte koliko vode vam paše, dali da bude visoko, nisko, koliki kut da radi. Voda lijepo izgleda, bar meni, kada pada na kromirane dijelove. Nakon što ste postavili kadar postavite lampe za konstantnu rasvjetu. Možete jednu, možete više. Mogu biti sa strane ili iza. Probajte ih premještat, samo pazite da su na stabilnom i da ih voda ne dotiče. Okinite par fotografija s dugom ekspozicijom dobit će te nešto slično ovome:

© Matej Baćo
Na ovoj fotki su postavljenje dvije lampe, sa desne strane je plava sa lijeve crvena. Voda radi luk iz ručke tuša na vrh lonca. Ekspozicija je 1/2 sekunde na f /25. Kada ste s tim zadovoljni vrijeme je za flash. Treba vam vanjski flash kojeg možete okinuti iz kojeg god smjera želite. Ako vaš aparat i flash nemaju ugrađenu sposobnost daljinskog rada možete flash okinuti ručno sa gumbom za test. Flash stavite na ručnu postavku i krenite sa 1/16 snage na udaljenosti od otprilike 20 cm. U ovom trenu će vam trebati daljinski okidač za aparat, ako ga nemate možete namjestiti aparat na timer tako da možete držati flash u položaju koji vam sa najviše sviđa i ručno ga okinuti. Isprobajte više položaja flasha, sa svih strana koja vam padnu napamet. Ako je flash prejak, smanjite njegovu snagu ili ako je preslab pojačajte ga ili približite tušu. Ako želite više izraziti pozadini i konstantnu rasvjetu produljite vrijeme ekspozicije, ili skratite da je smanjite. Igrate se sa tim omjerima. Konačna fotka sa flashom:
 
© Matej Baćo
1/2 sekunde na f/25 na 200 mm snaga flasha 1/8 snage Evo kako izgleda izbliza:
 
© Matej Baćo
I cjela prostorija:
 
© Matej Baćo
Nakon što ste gotovi sa svim nemojte zaboravit štedjeti vodu dva tjedna da nadoknadite ovo rasipanje koje ste napravili. Nakon ovog teksta preporučamo da svakako pročitate i tekst o slikanju svjetlom kojeg je također napisao polaznik naše fotografske škole.
Kategorija: 
Foto Savjeti

Objavljeno: 31.01.2010.