CCT - Colour Copy Transfer

Zanima vas fotografija na različitim podlogama? CCT je tehnika kojom to možete izvesti.

© Damir TiljakCCT je kratica od Colour Copy Transfer. Transfer kolor kopije bio bi prijevod opisnog naziva ove tehnike. To je zapravo i suština procesa, foto kopiju u boji kemijskim putem možemo prenijeti na različite podloge. No da ne bi mislili da se može raditi samo s kopijom u boji, moguće je koristiti bilo koji ispis laserskog tipa: crno bijelu fotokopiju, ispis iz crno bijelog laserskog pisača i laserskog pisača u boji. Stoga je ovu tehniku bolje nasloviti jednostavnim imenom: Transfer.

CCT spada u red alternativnih fotografskih tehnika. Ako je počnete prakticirati brzo će vam se otvoriti široki raspon mogućnosti. Odnos s ovom tehnikom najčešće se razvija u tri faze. Prva je faza upoznavanja, u kojoj se isprva ugodno iznenadite kako je lako i jednostavno napraviti transfer.

Nakon toga dolazi faza frustracije, jer nakon prvih uspješnih pokušaja želite u rad unijeti određenu dozu predvidljivosti i kontrole, a CCT se tome opire na sve moguće načine. Ustrajete li u radu doći ćete u treću fazu u kojoj, nakon brojnih eksperimenata i upoznavanja karakteristika pojedinih podloga, možete s popriličnom dozom sigurnosti predvidjeti rezultat i manipulirati tehnikom do određenog stupnja, no uvijek će se pojaviti neke nepredviđene pojave koje daju posebnu draž radu s ovom tehnikom i garancija su unikatnosti svakog primjerka kojeg napravite.

© Damir Tiljak

Osnovni postupak je izuzetno jednostavan. Neka organska otapala mogu rastopiti plastični sloj u kojem se nalazi pigment slike. Tako otopljena smjesa plastike i pigmenta može se zalijepiti na novu podlogu ili upiti u nju, ovisno o tome da li je podloga porozna ili nije. Keramičarka Dunja Cosseto primijenila je transfer za izradu fotografija na keramici. Kao matricu koristi ispis laserskog pisača koji s nitro razrjeđivačem prenosi na različite predmete.

© Damir TiljakNajjednostavnije je raditi na papiru. Uz jednostavnost rada, papir nam omogućuje cijeli niz različitih efekata, ovisno o površini, sastavu, debljini i boji. Ostale podloge zahtijevaju pažljivi rad i dosta iskustva. Do sada su uspješno napravljeni transferi na drvo, šper ploču, panel ploču, zid, metal, keramiku, platno i gessom impregnirane podloge kao što su slikarsko platno i lesonit. Savjet za početnike: tehniku prvo savladati na papiru, a tek tada krenuti na druge podloge.

Što nam treba za početak. Prije svega neka dobra fotografija koju treba odnijeti na kopiranje. Od ostalog pribora nam treba papir, otapalo, neko sredstvo kojim ćemo nanositi otapalo i nešto za pritiskanje kopije na papir. Idemo redom, a usput ćemo objasniti i kako napraviti transfer.

Fotografija

Izbor fotografije ovisi o vama. Izgled koji se postiže ovom tehnikom može biti vrlo različit. Za početak predlažemo fotografiju koja nema puno sitnih detalja. Ako vam se ova tehnika dopadne i nastavite je koristiti moći ćete i sami procijeniti koje fotografije će dobro izgledati na transferima. Veličina fotografije ovisi o tome koliko veliki transfer želite. Fotografiju uvijek možete povećati prilikom kopiranja, no ne preporučamo da se radi povećanje veće od dva puta linearno. To znači da za format A4, odnosno 20 x 30 cm treba fotografija od minimalno 10 x 15 cm. Rezultati su bolji ako je fotografija veća. Preporuka je da za kopije A4 formata koristite fotografije 13 x 18.

Transfer na drvo © Damir Tiljak

Kopija

Kopirati treba zrcalno. Ako možete izaberite kopiraonu s novim strojevima koji rade čisto i s bogatim nanosom tonera. Ako su boje čudne ili se na kopijama pojavljuju linije u boji, neobične sjene koje su posljedica dvostruke slike ili neki sličan efekt potražite drugu kopiraonu. U kopiraoni mogu podešavati gustoću (tamnije ili svjetlije kopije) i količinu pojedine boje. Najbolje su kopije normalne gustoće, a korekciju boje možete napravit prema osobnim afinitetima.

Papir

Najbolje je koristiti debele papire za akvarel, od 180 g na više. Za početak neka to budu papiri bijele boje i relativno glatke površine, bez izrazito izražene strukture. Papiri sa velikim sadržajem pamuka naročito su dobri. Najbolji i naravno najskuplji su papiri napravljeni u potpunosti od pamuka. Takvi su papiri lagano žućkasti, karakteristično mekane površine, a uz rub im je utisnuto: 100% COTTON. Najveći izbor papira naći ćete u prodavaonicama potrepština za slikare, a prodaju se u velikim arcima koje treba rezati na upotrebnu veličinu. Papiri iz blokova za crtanje mogu također dobro poslužiti. Izbor papira će u konačnici ovisiti o efektu kojeg namjeravate postići i veličini transfera. Najveći transfer je na žalost ograničen na format veličine A3, odnosno 30 x 40 cm, jer je to ujedno i najveći format u kojem se može napraviti klasična kopija.

Otapalo

Bocu otvarajte samo kako bi natopili vatuZa ovu se tehniku koriste organska otapala. Neka od njih mogu biti otrovna, a sva su vrlo zapaljiva. Kod rada s takvim otapalima preporučamo upotrebu rukavica i zaštitne maske za organska otapala, pogotovo ako se postupak izrade transfera obavlja u zatvorenoj prostoriji i ako se radi više transfera u nizu. Bilo koji oblik otvorenog plamena ili električne iskre se ne smije pojaviti u prostoriji u kojoj radimo ili u blizini radnog mjesta ako radimo na otvorenom.

Natopite vatu otapalom Sva su otapala vrlo hlapiva i treba se striktno držati svih sigurnosnih mjera navedenih na ambalaži. Najugodniji se za rad pokazao etil acetat. To je otapalo čiji ćete miris prepoznati u tubama bistrih univerzalnih ljepila. Miriše ugodno i u radnim koncentracijama nije toksično. Vrlo je hlapivo i zapaljivo, a pretjerano izlaganje parama može dovesti do lagane opijenosti. Osjetite li takve simptome obavezno prestanite s radom i otiđite na svježi zrak.

Mokrom vatom trljajte papir dok ne postane vlažan Etil acetat svakako je najbolji izbor, ako ga ne možete nabaviti pokušajte s nitro razrjeđivačem. Kako je sastav nitro razrjeđivača nepoznat i moguće različit kod različitih proizvođača nema garancije za konzistentne rezultate prilikom njegove upotrebe. Ne trebate trošiti vrijeme na benzin, aceton ili alkohol jer nisu pogodni za ovu tehniku. Triklor etilen koji se povremeno prodaje u trgovinama kao sredstvo za kemijsko čišćenje daje izuzetno dobre rezultate.

Na papir ovlažen otapalom postavite kopiju i trljajte je pritiskivačemS Triklor etilenom svakako postupajte pažljivo i radite s rukavicama i zaštitnom maskom jer je kod dužeg eksponiranja i u većim koncentracijama štetan za zdravlje.

Sredstvo za nanošenje otapala

Otapalo možete na papir možete nanijeti na različite načine. Najčešće se koriste široke četke, raspršivači ili vata.

Otapalo će vrlo brzo otopiti slikuProces je jednostavan, umočite četku u otapalo i četkate ga na papir, kao da prenosite boju. Raspršivanje je također dobar način, no kako su raspršivači uglavnom napravljeni od plastike neće dugo izdržati prije nego ih otapalo nagrize. Mani najdraža tehnika je natopiti vatu otapalom i vatom prelaziti po papiru dok papir ne upije dovoljno otapala. Koju god tehniku nanošenja prakticirali radite brzo jer otapala s kojim radite vrlo brzo isparavaju.

Kad ste prešli po cijeloj površini kopije možete je odvojiti od podlogePritiskivač

O načinu na koji pritišćete kopiju na natopljenu podlogu ovisi konačni rezultat. Pritiskivač svakako treba biti od materijala koji se neće rastopiti. Drvo i metal su najbolji, a za široke ravne prijelaze jednostavno koristite dlan.

Kao što vidite postupak je izuzetno jednostavan. S vremenom ćete naći optimalnu količinu otapala kojom treba navlažiti podlogu. Upotrijebite li previše otapala slika će se razliti dok premalo otapala neće dobro prenijeti sliku, a popravak u obliku kasnijeg dodavanja otapala se najčešće može lako uočiti. Način nanošenja također daje osobinu slici.

Transfer često daje zanimljive rezultate

Na ovom je primjeru otapalo naneseno potezima četkom, kao što smo već naveli i to je jedna od mogućnosti. Igrajte se; mijenjajte smjer i pritisak poteza, mijenjajte količinu otapala, podlogu, pritiskivač, radite kolaže, što god želite. Sve je dozvoljeno. Budite kreativni.

Damir Tiljak

Kategorija: 
Foto Savjeti

Objavljeno: 18.02.2008.