Ispravna ekspozicija

Neispravnu je ekspoziciju jednostavno uočiti i još jednostavnije ispraviti

Izraz ekspozicija ima mnoga značenja no kad govorimo o ekspoziciji najčešće razgovaramo o procesu izlaganja neke foto osjetljive površine djelovanju elektromagnetnog zračenja (čitaj svjetlosti) i rezultatu tog procesa. Rezultat je ono što zanima sve nas koji pritišćemo okidač fotografskog aparata. Taj rezultat ovisi o spravici koja je ugrađena u svaki moderan fotografski aparat, a zove se svjetlomjer, no također ovisi i o tome kakva je scena ispred našeg objektiva. Želimo li fotografiju izuzetne tehničke kvalitete bitno je da ekspozicija bude ispravna.

U svakoj situaciji možemo imati tri različita slučaja: Prilikom ekspozicije do čipa je došlo premalo svjetla, scena koju smo fotografirali tada ispada tamnija nego što bi trebala biti, detalji koji bi trebali biti svijetli su tamni, a tamna područja slike ostaju bez detalja, utapaju se u crnilo. Za takvu fotografiju kažemo da je "pod-eksponirana".

podeksponirana fotografija

Na sreću to je na digitalnim aparatima lako primijetiti pa ekspoziciju treba povećati. Za vrijeme ekspozicije do čipa je došla upravo idealna količina svjetla, scena koju smo fotografirali ima sve potrebne detalje, svijetli dijelovi scene isto tako izgledaju i na fotografiji, srednje područje (ono koje nije niti izrazito svjetlo niti izrazito tamno) ima puno detalja, teksture su vidljive, a boje jasne i čiste. Za takvu fotografiju kažemo da je ispravno eksponirana.

ispravno eksponirana fotografija

Dođe li do čipa previše svjetla kao rezultat ćemo dobiti presvijetlu fotografiju za koju kažemo da je "pre-eksponirana". Takva fotografija ima isprane boje, nema dovoljno detalja i na njoj uopće ne postoje tamna područja. Svijetli dijelovi scene na fotografiji su prazne su plohe čiste bjeline. Kad na LC zaslona našeg aparata primijetimo takvu fotografiju došlo je vrijeme da smanjimo ekspoziciju.

preeksponirana fotografija

Svaki aparat ima više različitih načina kontrole ekspozicije. Ako niste sigurni koji vam mehanizmi kontrole ekspozicije stoje na raspolaganju vrijeme je da se vratite uputama koje ste dobili uz vaš aparat i detaljno ih proučite. Kontrole za korekciju ekspozicije na svim aparatima imaju istu oznaku +/- samo što su malo drugačije dizajnerski oblikovane. Pritiskom na tipku te oznake i vrtnjom kotačića u "+" smjeru povećat ćemo ekspoziciju, što nam treba za slučaj "a"; "-" smjer nam je pak potreban kod slučaja "c" jer tada trebamo smanjiti ekspoziciju. Ako je ekspozicija korektna, kao u slučaju "b" ne trebamo ništa podešavati.

Kategorija: Opća fotografija
Kategorija: 
Foto Savjeti

Objavljeno: 07.10.2006.