Siluete

Kako na fotografiji nešto prikazati kao siluetu?

Zaista jednostavno, neprozirni objekt postavite ispred izrazito svijetle pozadine i eksponirajte na pozadinu tj. izmjerite svjetlo na pozadini i postavite ekspoziciju prema očitanju koje daje svjetlomjer. Ako je razlika u svjetlini dovoljno velika pozadina će biti korektno eksponirana, a objekt će biti podeksponiran te će ostati bez detalja, nazirat će se samo njegov oblik, odnosno biti će prikazan kao prazna crna ploha - silueta.

Kolika treba biti razlika u sjajnosti između pozadine i objekta? Recepta nema jer ta razlika ovisi o dinamici medija kojeg koristite za dobivanje fotografije. Aparati s čipom koji ima veliki dinamički raspon ili filmovi velikog dinamičkog raspona zahtijevat će i veliku razliku u sjajnosti, dok će dijapozitiv filmovi ili čipovi s malim dinamičkim rasponom siluetu prikazati sa znatnom manjom razlikom u sjajnosti scene.

© Damir Tiljak

Svakako je najbolji scenarij za dobivanje silueta onaj u kojem se iza objekta snimanja nalazi svjetlosni izvor - siluete će tada nastati praktično same od sebe, samo pripazite da vam aparat nije na nekoj od automatskih programskih pozicija u kojem će uključiti bljeskalicu kada detektira preveliku razliku između pozadine i objekta. Također morate paziti da nemate uključeno mjerenje svjetla u točki i da ne izmjerite svjetlo na objekt kojeg želite prikazati kao siluetu. Neki aparati imaju funkciju mjerenja svjetla povezanu s točkom automatskog izoštravanja, ako je to slučaj kod vašeg aparata trebate izoštriti negdje pokraj objekta kako bi se očitanje intenziteta svjetla napravilo s pozadine.

Ukoliko niste sigurni u ishod fotografiranja napravite više fotografija s različitima pomacima u vrijednosti ekspozicije - koristite funkciju "exposure bracketing" i to s pomakom ekspozicije u dosta velikim koracima od barem plus-minus jedne EV (ekspozicijske vrijednosti) ili još bolje od plus-minus 2 EV. I za kraj, ako niste u potpunosti zadovoljni razlikom u intenzitetu pozadine i siluete, ostaje vam mogućnost da povećate kontrast u nekom programu za obradu slike.

Kategorija: 
Foto Savjeti

Objavljeno: 29.12.2007.