Jeftino, pouzdano i univerzalno pomagalo

Izolirajte stativ, zaštitite objektiv u transportu, pojačajte foto torbu...

Cijev malog promjera © Damir TiljakStativ pripada među najvažnija pomagala svakog fotografa, a najviše ih je izrađeno iz metala. Svi koji koriste stativ pri niskim temperaturama dobro znaju da kontakt ruku s ledenom metalnom površinom najčešće znači promrzline. Proizvođači su na nekim modelima riješili taj problem, na noge stativa postavljena je spužvasta obloga. Za one druge, ako želite možete takvu oblogu dodatno kupiti, prodaje je kompanija Manfrotto. Oblogu možete po volji staviti ili skinuti jer ima "zip" sustav zatvaranja.

No što je sa stativima drugih proizvođača? Ne brinite, nije neophodno tražiti obloge po Internetu ili raznim katalozima. Dovoljno je otići u trgovinu koja prodaje materijal za vodovodne instalacije i tamo kupiti cijevi od izolirajućih materijala koje služe za toplinsku izolaciju vodovoda. Ima ih različitih promjera i osobina. Neke imaju i mehanizme za zatvaranje u obliku plastičnih utora. Te su malo skuplje, oko desetak kuna za cijev, one obične koštaju oko 5 kuna. Jedna takva cijev sasvim je dovoljna za oblaganje prosječnog stativa. Najbolje je izmjeriti ukupnu dužinu nogu vašeg stativu i kupiti dovoljno cijevi da ih u potpunosti obložite. Ako vam ostane viška možete ga staviti i na centralni stup. U tom slučaju centralni stup nećete moći do kraja uvući pa će vam stativ, kad ga sklopite, biti nešto duži, no 15 cm dodatne dužine neće biti nikakav problem, a spasit ćete dlanove od velikih neugodnosti. Navlaku nije potrebno posebnim sustavom trajno pričvrstiti na nogare. Njezin su oblik i trenje površine dovoljni da oblogu drže na mjestu, a kad zaželimo možemo je jednostavno skinuti.

Stativ s zaštitom © Damir Tiljak

No to nije sve, cijevi većeg promjera mogu poslužiti i za druge namjene, jedna takva je zaštita objektiva u transportu. Cijev odgovarajućeg promjera može odlično poslužiti u tu svrhu. Jednostavno je odrežemo na pravu dužinu, uložimo u nju objektiv i cijev zatvorimo oko objektiva. Za svega nekoliko kuna vaš će objektiv biti puno sigurniji od nepoželjnih udaraca ili padova foto torbe, a prava će se vrijednost ovakve zaštite pokazati na dugom putu kada ne možete svu opremu držati uz sebe i brinuti o njoj na odgovarajući način. Ako imate foto torbu od mekog materijala ostatke cijevi možete koristiti za pojačanje foto torbe. Cijevi su naime dosta krute i poprilično čvrste, pa ih možete postaviti po kutovima torbe i tako ojačati njezinu konstrukciju.

Cijeva na staklu automobilaZasigurno ćete pronaći još namjena za ovo pomagalo, recimo cijevi velikog promjera možete osim za zaštitu objektiva koristiti kao podmetač za koljeno ako na kamenitom ili šljunčanom terenu morate kleknuti ili kao podmetač za fotografski aparat ako želite fotografirati objekte bliske tlu, iako je za takve slučajeve bolje koristiti vrećicu sa zrnjem. Prilikom snimanja iz automobila cijev postavljena na prozorsko staklo može poslužiti kao oslonac za objektiv. Načina upotrebe ima mnogo, možda se i sami dosjetite kojeg.

Kategorija: 
Foto Savjeti

Objavljeno: 11.04.2007.