Objektiv umjesto lupe

Nemate lupu? Kao privremena zamjena dobro može poslužiti i objektiv.

Svaki bi fotograf u kolekciji opreme trebao imati kvalitetnu lupu. Kad se ukaže potreba za povećalom, a lupa nije pri ruci dobro može poslužiti i objektiv.

Lupu koristimo za gledanje dijapozitiva, kontaktnih kopija, negativa i općenito kad trebamo direktno povećanje. Fotografski je objektiv konstruiran tako da velike objekte projicira na malu površinu. Gledamo li kroz njega u obrnutom smjeru optika djeluje suprotno, mali objekti postaju veliki. Stoga umjesto lupe možemo koristiti i objektiv. Taj trik često se koristi i u makro fotografiji, kada se uz pomoć posebnih adaptera umjesto predleće na primarni objektiv montira drugi objektiv okrenut naopako.

Naravno da zamjena lupe objektivom ne daje istu kvalitetu, jer je namjena objektiva drugačija, a promjer leće redovito manji, no u nedostatku lupe objektiv je najbolja moguća zamjena. Površina koju možemo tako gledati ovisi o promjeru stražnje leće objektiva. Što je objektiv svjetlosno jači njegova je leća većeg promjera, pa prikazuje i veću površinu. Najbolju sliku daju objektivi koje koristimo na aparatima za povećavanje.

Kategorija: 
Foto Savjeti

Objavljeno: 08.02.2007.