Staro ali dobro

Ne rješavajte se svojih starih digitalaca neke stvari mogu bolje od novih

Kupili ste novi, bolji aparat i sada vaš stari digitalac samo skuplja prašinu? I onako vam ne treba pa ga se bolje riješiti i dobiti za njega neki novac. Na žalost starije generacije digitalnih aparata, a naročito kompakti ne mogu postići dobru cijenu na današnjem tržištu. Za novac koji je nekad trebalo izdvojiti za prosječan ili malo bolji digitalni kompakt danas se može kupiti početnički DSLR sustav. Možda je ipak bolje zadržati stari aparat, u nekim slučajevima svog novog velikog foto ljubimca možda nećete htjeti nositi okolo cijeli dan ili ga možda ne želite izložiti lošim vremenskim uvjetima ili situacijama u kojima može stradati, kao što su: jedrenje, rafting, splavarenje ili slični sportovi u kojima voda šprica po aparatu. Tada se vaš stari kompakt može pokazati kao dobra zamjena.

IR filtar i -5050 © Damir TiljakNo ima još nekoliko situacija u kojima starijim aparatima možete napraviti bolje fotografije nego aparatima koji imaju novu napredniju tehnologiju. Svi CCD čipovi su osim na vidljivu svjetlost osjetljivi i na UV zračenje, a naročito su osjetljivi na IR zračenje, stoga iznad svakog čipa postoji niz filtara kojima je svrha ukloniti zračenje izvan vidljivog područja. S napretkom tehnologije ti su filtri znatno poboljšanni tako je da danas teško pronaći digitalni foto aparat kojem na čip 'cure' dijelovi spektra bliski vidljivom, dok je kod starijih aparata to bilo više pravilo nego iznimka. Tako za 'specijalna' snimanja još uvijek posežem za svojim starim Olympusom C-5050.

Nekad davno s tim sam aparatom snimio seriju izuzetno zanimljivih fotografija u 'vidljivom UV' području i moram priznati da sam kasnije još mnogo puta pokušao ponoviti takva snimanja s mnogim drugim aparatima, no niti s jednim od njih rezultat nije bio tako dobar, tako da sam se ponovo vratio starom provjerenom C-5050 za UV snimanja. U cijeloj galeriji nema niti jedne fotografije koja je napravljena nekim drugim aparatom, slike jednostavno nisu ispale kako treba.

IR filtar i EOS 5D © Damir TiljakU doba dok sam koristio film jako sam puno radio IR fotografiju, crno bijelu i u boji. Kako moji stari crveni i IR filtri koji su imali navoj 49 više ne idu na nove objektive nisam baš probavao IR fotografiju raditi s digitalnim aparatima. No ipak sam se nedavno odlučio nabaviti IR filtar za Cokin sustav fotografskih filtara, kojeg već duže vrijeme koristim kad mi zatreba filtar na aparatu, i pogodite što se dogodilo?! Svi novi DSLR aparati na koje sam stavio taj filtar ne vide niti malo IR zračenja, no moj stari provjereni C-5050 propušta IR da je to prava milina. Pogledajte priložene fotografije, ona svjetlija na kojoj su lišće i trava bijeli izgleda upravo kako treba izgledati crno bijela IR fotografija, ta je fotografija snimljena s Olympus C-5050. Druga fotografija, ona tamnija izgleda kao normalna crno bijela fotografija, ona je snimljena s Canon EOS 5D aparatom.

Još je nešto zanimljivo, C-5050 je bio na 'P' poziciji, on je sam izmjerio svjetlo i čak uspio izoštriti kroz IR filtar, 5D je postavljen na 'M' poziciju i rađena je korekcija dok se na LC zaslonu nije ukazala koliko toliko upotrebljiva slika, što je na 5D iznosilo +7 EV od onog što je sugerirao svjetlomjer. Na kraju je na oba aparata ekspozicija ispala skoro ista. Parametri ekspozicije kod 5D bili su 1/30 sekunde, f/2,8 i ISO 1600, dok su kod C-5050 bili 1/10 sekunde, f/2,0 i ISO 400. Obje su fotografije na isti način po defaultnim postavkama bez ikakve posebne korekcije ili podešavanja prebačene u crno bijelu fotografiju.

Ove ćemo se teme još dotaknuti, na primjer pokušat ćemo vidjeti što se dešava ako u aparatu stavimo CB postavku tako da on sam napravi konverziju, kao i koje su moguće optimalne konverzije u programima za obradu slike. Početak svakako obećava, a sve to je napravio mali stari kompakt.

Kategorija: 
Foto Savjeti

Objavljeno: 07.08.2007.