Čišćenje senzora

Muke po prašini ili savjeti za mokro i suho čišćenje digitalnog osjetila

Kroz dvije godine korištenja Olympus E1 aparata, prašina mi nikad nije predstavljala problem; nikad nisam morao čistiti senzor, ako se prašina i pojavila bilo je dovoljno ugasiti i ponovo upaliti aparat da bi problem bio riješen, a čak ni mahnito mijenjanje objektiva u svim mogućim i nemogućim uvjetima (kod testiranja opreme) nije nimalo smetalo. A onda sam nabavio Canon 5D.

Recimo to ovako: nakon prvih par dana na slikama sam uočio prvo okrugle „mrljice“ od sitnih zrnca prašine, a nakon toga i vlakno prašine, koje je već ozbiljniji problem, i kojeg sam morao clonirati sa svih fotki. Budući da nikad prije nisam čistio senzor, našao sam se na muci, ali nešto je trebalo napraviti pa sam otišao u Prizmu, kupio (preskupi!) set za mokro čišćenje senzora, i napravio niz grešaka koje ćete vjerojatno i vi napraviti ako krenete čistiti senzor, pa da vam unaprijed uštedim muku
i podijelim svoja iskustva.

Za početak, čistio sam senzor u dnevnoj sobi, koja je prašnjava. To je bio loš potez, jer koliko god sam prašine maknuo, dvostruko više je ušlo u aparat prilikom čišćenja, pa me je počeo oblijevati hladni znoj. Druga greška je bila ta što sam odmah išao na mokro čišćenje, koje je manje-više nepotrebno sve dok se na senzor ne zalijepi tvrdokorna prašina koja ne ide dolje puhaljkom. U Prizmi imaju set za ispuhivanje s čistim CO2, ali stvar košta cca 600kn, na što je moja reakcija bila „?!!?!?“ Nema teorije da im dam tolike novce za takvo nešto, budući da očito razne male firmice u Americi koriste priliku i proizvode trivijalne stvari za skupe novce, i to prolazi zato što su fotoaparati skupi pa su ljudi spremni puno platiti. Umjesto da igram po tim pravilima, otišao sam u Chipoteku i kupio bocu stlačenog zraka (zapravo potisnog plina), pazeći na to da uzmem neki koji ne sadrži masnoće, jer je to bio problem na koji sam naišao pretražujući razne savjete na webu. Našao sam pravu stvar, koja za deset puta veći volumen plina košta deset puta manje, a radi identično.

Naravno, proizvođači aparata govore da ni za živu glavu ne treba s tim ispuhivati senzor jer se plin nakon par mlazeva počne smrzavati, a ako se smrzne na senzoru, po njima bi vam nebo trebalo pasti na glavu. Da, jednom sam pretjerao i plin mi se smrznuo na senzoru. Kao što možete zamisliti, ja sam se smrznuo više nego senzor, i prvo sam pomislio „e krasno, ode aparat“. Budući da sam imao set za mokro čišćenje pri ruci, s njim sam očistio mrlju sa senzora, i stvar radi savršeno. Smrzavanje nije napravilo nikakvu štetu na senzoru osim fleke koja bez problema ide dolje sa Eclipse tekućinom i sensor swabom. U praksi, pokazalo se da stlačeni zrak treba koristiti u kratkim i odsječnim mlazovima, i nakon svakih par mlazova napraviti par sekundi pauze, da se tlak u boci stabilizira. Isto tako nikad nemojte tresti bocu prije čišćenja, ili je okretati naopako.

Dosadašnje iskustvo (imam iza sebe desetak čišćenja) pokazuje da je ovo najbolja procedura:

1. Čistite senzor na otvorenom, a ne u sobi. Na otvorenom uvijek ima manje prašine u zraku. Prilikom čišćenja senzora nemojte nositi odjeću koja ispušta vlakna i prašinu.

2. Zaboravite razne četkice. S njima je vjerojatnije da ćete zamastiti i zamrljati senzor. Općenito treba izbjegavati kontakt bilo čega sa senzorom.

3. Mokro čišćenje je zadnja opcija, koja vam preostaje ako ništa drugo ne funkcionira, ali u svakom slučaju uvijek imajte set za mokro čišćenje pri ruci, zlu ne trebalo. Problem s mokrim čišćenjem je da zna ostaviti fleke uz rubove senzora, pa ga je često potrebno ponavljati dok sve ne ode dolje.

4. Kod ispuhivanja, ostavite bocu sa zrakom da uspravno stoji minutu-dvije. Nemojte je tresti ili okretati, jer će vam inače iz nje izlaziti prehladni plin. Isto tako nemojte koristiti duge mlazove, a kad osjetite „krčkanje“ u boci, ostavite je da stoji minutu, da se stabilizira tlak.

5. Nemojte štedjeti plin, nego solidno ispušite prvo komoru ogledala i senzora, na kojoj će biti prašine, a tek onda i senzor. U protivnom, jednu prašinu ćete ispuhati a uskovitlani ostatak će se naći na senzoru. Čistite senzor na jakom suncu, kako biste mogli pogledati ima li na senzoru prašine – veća vlakna i zrnca se lako vide golim okom na svjetlu. Ako uočite zrnce, usmjerite mlaznicu na njega i otpuhnite ga, i onda puhnite s malo veće udaljenosti još par puta iz par kuteva, da „potjerate“ to zlo iz aparata.

6. Nakon jednog ispuhivanja stavite objektiv na aparat i ispucajte brzu seriju od desetak snimaka. Time ćete uskovitlati eventualnu preostalu prašinu. Provjerite stanje prašine na senzoru tako što ćete staviti blendu na f/22 i defokusirano snimiti nekakvu jednoličnu svijetlu površinu (zid ili nebo). Pregledajte ima li prašine na slici, pa ako ima, ponovite ispuhivanje. Ako nakon tri ispuhivanja problem prašine nije riješen, bojim se da ćete morati pristupiti mokrom čišćenju senzora. Za mokro čišćenje postoje upute na stranicama proizvođača seta, i najbolje je da ih slijedite od slova do slova. Nakon mokrog čišćenja vjerojatno je na senzoru ostalo poneko vlakno sa sensor swaba, pa pregledajte senzor na svjetlu i eventualno ga ispušite.

7. Kad ste gotovi s ispuhivanjem, brzo (ali pažljivo i bez naglih pokreta) zatvorite zatvarač i stavite objektiv na aparat. Nema smisla da vam nešto uleti.

8. Nikad ne čistite senzor na mjestima gdje postoji puno leteće prašine, peludi, kukaca, po kiši, magli ili općenito u uvjetima u kojima bi vam neko strano tijelo ili tekućina mogli ući u aparat. Nikad ne čistite senzor ispod drveća. Apsolutno nikad nemojte puhati ustima u aparat, ili doticati senzor predmetima koji bi ga mogli izgrebati ili zaprljati.

9. Čistite senzor samo ako je prašina postala ozbiljan problem. If it ain't broken don't fix it. Mala zrnca je gotovo nemoguće sva počistiti, tako da nema smisla da gnjavite i sebe i aparat za svaku sitnicu.

Naravno, ovdje moram staviti disclaimer i reći da je to samo moje osobno iskustvo i da ne preporučujem čišćenje senzora tehnikama koje nisu odobrene jamstvenim uvjetima od strane proizvođača aparata, ali eto, ja koristim gore navedenu metodu koja sasvim dobro funkcionira.

Danijel Turina

Kategorija: 
Foto Savjeti

Objavljeno: 04.10.2006.