Jednostavan test laboratorijske rasvjete

Znate li da sigurnost rasvjete u tamnoj komori možete provjeriti običnim CD-om?

CD naime djeluje kao reflektirajuća optička rešetka, ona kao i prizma rastavlja svjetlost na spektar. No dok je kod optičke prizme u pitanju lom svjetla, optička rešetka funkcionira na principu difrakcije ili kako to još zovemo, ogiba, svjetla.

Zaštitni filteri za rasvjetu tamne komore mogu zbog termičkih naprezanja, s vremenom, dobiti sitne pukotine koje propuštaju nefiltrirano svjetlo. U radnim uvjetima naše oko to ne može registrirati, ali foto materijal može. No oko je ipak vrlo osjetljiv organ, tako će lako uočiti prisutnost plave i zelene komponente svjetla i u najmanjim količinama, ako svjetlo difrakcijom izlomimo u spektar.

Uzmite dakle neki CD sa srebrnom folijom i pokušajte pogledati kako izgleda spektar svjetla u vašem foto laboratoriju. Ugledate li tragove plavog, zelenog, pa čak i žutog svjetla, vrijeme je za ozbiljniji test rasvjete. Ako vam je rasvjeta jako slaba i difuzna, tj. koristite li guste matirane filtere, možda nećete moći dobiti spektar na CD-u jer nema dovoljno fokusiranog svjetla. Bez obzira na boje morate na CD-u vidjeti karakterističan ogib koji daje linije poput ovih na ilustraciji. Ako su sve crvene, to je dobro za vas i vaš crno bijeli fotopapir.

Kategorija: 
Foto Savjeti

Objavljeno: 06.08.2010.