Mobilnost i pohrana fotografija

Koje probleme sa spremanjem fotografija možete očekivati na godišnjem odmoru

Prvo morate odlučiti u kojem formatu želite pohranjivati fotografije, izbor koji se nudi je: RAW, TIFF ili jpeg format, zapravo je izbor puno jednostavniji RAW ili jpeg, ako vam aparat podržava RAW format uopće ne razmišljajte o TIFF formatu. RAW je kvalitetniji, a zauzima manje mjesta od TIFF-a. Ako odaberete jpeg morate odlučiti koliki ćete stupanj kompresije koristiti prilikom spremanja fotografija. Naime količina memorije koju fotografija zauzima na kartici ovisi o dva čimbenika: stupnju sažimanja i razlučivosti. Veći stupanj sažimanja znači manju datoteku, ali i slabiju kvalitetu fotografije, jer sažimanjem se dio podataka nepovratno gubi. Veća razlučivost (više piksela u slici) znači veću datoteku jer svaki piksel treba svoje mjesto u memoriji. Danas su jako popularni mali kompaktni aparati koji imaju puno megapiksela, a to znači da su im potrebne memorijske kartice velikih kapaciteta ako želite pohraniti više fotografija. Uostalom kad jednom kupite digitalni aparat fotografiranje više ništa ne košta, pa zašto onda ne bismo snimili što je moguće više fotografija? Ova tvrdnja može opstati samo ako imate mogućnost svakodnevnog pražnjenja kartice na disk velikog kapaciteta. No kad odete na godišnji, a nemate pri ruci računalo postavlja se pitanje što tada?

Jobo Giga one uređaj za pohranuImate nekoliko mogućnosti. Prva je kupiti još koju memorijsku karticu, više malih ili jednu velikog kapaciteta. Druga je kupiti sustav za pohranu kome nije potrebno računalo, diskove koji automatski kopiraju sadržaj vaše kartice. Treća je prazniti kartice uz pomoć uslužnih djelatnosti: Cyber Cafea ili Foto Studija i spremati fotografije na CD ROM. Svaka od ovih mogućnosti ima svojih prednosti i mana. Sustavi za pohranu danas su vrlo različiti i cijenom relativno pristupačni, a uglavnom čak i omogućuju pregledavanje fotografija preko malih LC zaslona, a to je jedan od razloga zašto ljudi vole digitalnu fotografiju, mogućnost direktnog pregledavanja slika. Ako izaberete sustav bez ekrana izgubili ste tu mogućnost. Također ste je izgubili ako vaše fotografije pohranjujete na CD ROM. Moći ćete ih pregledati tek kad se vratite kući. Prednost mobilnih sustava za pohranu je i njihov veliki kapacitet, a to im je ujedno i mana, ako se nešto dogodi izgubili ste sve fotografije. CD ROM tu ima određenu prednost, malo je vjerojatno da će upasti u oči potencijalnim lopovima, možete odmah napraviti dvije kopije, otporan je na udarce, kišu ili pad u vodu i slične nezgode koje se mogu dogoditi na ljetovanju. Mana mu je da ste ovisni o tuđoj infrastrukturi, odnosno ona se mora nalaziti negdje u blizini kako bi je mogli koristiti u redovnim razmacima. Ako se odlučite na ovu opciju svakako sa sobom ponesite kabel kojim spajate vaš aparat na USB jer se može desiti da ga u Cyber Cafeu nemaju, možda čak i čitač kartica ako imate aparat koji zahtjeva posebne programe za spajanje na računalo. Provjerite da i čitač ne treba neke programe, iako je malo vjerojatno da je to slučaj.

Jobo GigaVu uređaj za pohranu s velikim ekranomTreće rješenje je nakupovati dovoljno kartica. Ovo je ujedno i najskuplja opcija, no ima svojih prednosti: kartice ne zauzimaju puno prostora, male su i sigurne, a možete pregledavati fotografije na LC zaslonu vašeg aparata. Jesu li zaista sigurne? Pa i nisu, ali nisu ništa nesigurnije od tvrdih diskova i CD ROMova, no pri korištenju riječi sigurne mislili smo na mehaničke, toplinske i lopovske parametre. Pri nabavku kartica morate voditi računa o tome da su kompatibilne s vašim aparatom, ne samo po tipu nego i po proizvođaču. Najbolje kartice kao što su na primjer modeli koje proizvodi Lexar ili SunDisk neće imati nikakvih problema, no one su ujedno i najskuplje. Danas se nudi velika količina jeftinijih kartica manje poznatih proizvođača. One znaju imati problema u kompatibilnosti s pojedinim modelima foto aparata i to naročito kartice velikih kapaciteta. Zato obavezno prije kupovine provjerite radi li takva kartica s vašim aparatom i to ne tako da snimite jednu fotografiju, pokušajte napuniti i isprazniti karticu prije nego donesete odluku. Ako prodavač odbija dati karticu na test, budite sigurni da će napraviti zamjenu za drugi model (to znači da ga mora imati na ponudi) ili da ćete dobiti povrat novca ukoliko kartica neće raditi s vašim aparatom. Ako vam ih prodavač ne želi garantirati otiđite u drugu trgovinu, ima ih više nego dovoljno. Kad kupite karticu, izađite iz dućana, obavite test i ako nešto pođe krivo istog se trena vratite natrag i zatražite svoja prava.

Koliko fotografija možete ukupno spremiti na karticu pokazat će vaš aparat nakon što karticu umetnete u za to predviđen utor. No nemojte očekivati da taj broj bude precizan, kod formata koji koriste sažimanje, kao što je jpeg ne mora svaka slika biti jednako velika. One sa puno finih detalja zauzet će više mjesta na kartici, dok će one koje imaju velike jednolične površine program za sažimanje moći bolje upakirati pa će zauzimati više mjesta.

Kategorija: 
Foto Savjeti

Objavljeno: 01.06.2007.