Čišćenje optike

Kad se govori o opremi koju svaki fotograf obavezno mora imati u svojoj torbi, obično su to objektivi, filtri, memorijske kartice i sl.

No komad opreme bez kojeg se ne bih volio naći na terenu zapravo su vlažne maramice za čišćenje naočala. Zaboravite različite specijalizirane krpice od mikrovlakana; kako god ih zapakirali, gdje god ih nosili, prije ili kasnije će se u njima naći neko zrnce pijeska ili silikatne prašine, s kojim ćete izgrebati antirefleksivni sloj na optici. Najbolja stvar koju sam do sada probao zapravo je najjeftinija i najlakše dostupna - hermetički zapakirane vlažne maramice za čišćenje naočala, koje za par kuna možete kupiti u svakom DMu.

Paket sadrži 26 maramica, a s jednom možete očistiti nekoliko objektiva i okular. Maramice ne ostavljaju nikakav masni trag na optici i savršeno uklanjaju masne otiske prstiju i slične gadne stvari koje se nađu na objektivu. Sva sreća da se prodaju kao maramice za čišćenje naočala, jer ako se netko sjeti prodavati ih kao specijalne maramice za čišćenje foto-optike, cijena će porasti s faktorom deset. Jedino morate paziti da slučajno ne kupite vlažne maramice za ruke; te će vam zapravo tek zaprljati optiku.

Danijel Turina

Kategorija: 
Foto Savjeti

Objavljeno: 20.03.2006.